Izložba u Trstu
Rinno 02 S

Charlize Theron: Snovi u pjeni vala, Positano, 199. (35x50)

Photo: Rino Gropuzzo

Rino Gropuzzo: Fotomorfoze

Riječki fotograf međunarodno profilirane karijere, Rino Gropuzzo, poznat je po svojim fotografijama u području modne, reklamne, beauty, erotske te pejzažne i umjetničke fotografije. Fotografijom se bavi od ranih 70-ih godina. U ranim 80-ima posvećuje joj se profesionalno kada duže periode provodi u Parizu i Milanu potom Ateni i Los Angelesu. U Milanu se stručno usavršava u umjetničkoj i modnoj fotografiji te počinje surađivati s milanskom agencijom „Marka“. Poznat je i po suradnji s vodećim časopisima poput hrvatskog „Penthouse“, hrvatskog i srpskog „Playboy“, „Elle“, „Cosmopolitan“, „Grazia“, „Globus“, „Klik“ i dr.

O suradnji s Gropuzzom svjedoči i Željko Žutelija, dugogodišnji urednik
hrvatskog „Playboya“: 

- Fotografski opus majstora fotografije Rina Gropuzza definiran je profesionalnom etikom i rafiniranom estetikom. O tome mogu svjedočiti iz 'prve ruke' kao njegov dugogodišnji kolega, suradnik i prijatelj, a prijateljstvo se u novinarstvu najčešće stječe i gradi na zajedničkim temama, bliskom životnom svjetonazoru i čvrstoj opredijeljenosti za ona područja života koja, po mišljenju autora, pridonose boljitku življenja.

- Ne uspije li se novinarski tandem u tome uskladiti i uspostaviti kompatibilnost na putu prema zajedničkom cilju, neće ga doseći ili će ga tek površno dotaknuti. Rino i ja uvijek smo jasno i nedvosmisleno određivali cilj zajedničkog rada, a potom u verbalnom nadopunjavanju i prožimanju ideja – svatko sa svoje autorske pozicije – promišljali kako ga doseći.  Neskromno rečeno, najčešće uspješno i na obostrano zadovoljstvo.

- Osim neupitnog tehničkog znanja, suverenog vladanja svim snimateljskim tehnikama u najrazličitijim uvjetima, Rino raspolaže i darom koji ga izdiže iznad zanatsko-strukovne kategorije „snimatelja“.

Nakon niza samostalnih i grupnih izložbi diljem svijeta, izložba Rino Gropuzzo: Fotomorfoze u Palači Gopcevich u Trstu (1.5.- 26.5.2019.) predstavlja retrospektivu njegovog bogatog opusa. Kustos izložbe Tomislav Čop odabirom fotografija naglašava slojevitost autorovog pristupa te njegov fotografski talent. Stoga je izložba osmišljena po prepoznatljivim tematskim poglavljima i ciklusima koji čine Gropuzzov opus.

Najznačajniji su kanonizirana ljepota u motivu ženskog akta, portreta i prikaza raščlanjena na figure snimljene u studiju, arhitekturalnom ambijentu (industrijske arheologije) i prirodi; narativni ciklusi; geometrizirajuća figuracija; pejzaži i organska figuracija detalja te modna fotografija.

Oceni 5