Metropolis, beogradska muzička oaza
Metropolis 01 S

Photo: Marija Đoković/XXZ

Rock'n'roll utočište

Metropolis Music Company je muzička izdavačka kuća iz Srbije, osnovana 1994. godine pod nazivom Metropolis Records. Sedište kuće je u Beogradu, a osnovao je Mioljub Krsmanović. Tokom više od dve decenije rada, Metropolis Records, a danas Metropolis Music je objavio veliki broj izdanja među kojima su i neki od albuma koji se danas smatraju kultnim i presudno značajnim za domaću alternativnu scenu.

Ideja da se osnuje muzička izdavačka kuća, rodila se početkom devedesetih kada je na našim prostorima počela da se kristališe alternativna scena različito žanrovski orijentisanih bendova. Pojavili su se novi mladi bendovi kojima je bila potrebna podrška kako bi se njihovo stvaralaštvo masovno distribuiralo i stiglo do slušalaca.  Sa izdavačkim radom, Metropolis Records počeo je marta 1994. godine, kada je objavio album “ Spremanje ribljeg gulaša zahteva visoku koncentraciju” grupe Dža ili Bu.

Mesto za kafu i koncerte: Metropolis, u centru Beograda

Do 1996. godine kuća Metropolis Records objavila je albume grupa Dža ili Bu, Džukele, Goblini, Obojeni program, Boye, 16x8x23x, Kanda Kodža i Nebojša, Sunshine, Veliki prezir, Block Out  i mnoge druge.

Svoje prvo licencno izdanje Metropolis Records objavio je maja 1996.godine. To je bio album “ Have You Ever Heard” grupe Disciplin A Kitschme koji su snimili u Londonu. Album se prvi put pojavljuje na kaseti i ploči. Pored ovog, imali su još značajnih licencnih izdanja poput albuma “ Ruke” i “ Plavi avion” Darka Rundeka, “ Svijet glamura” Hladnog piva, “ Brojevi računa” Letu Štuke ...

Metropolis Records je promenio naziv u Metropolis Music Company 2015.godine, a prvi album koji je izdavačka kuća objavila pod tim nazivom je “Dates” , Milan Petrović Quarteta. U cilju da i dalje ostane multižanrovski orijentisana sa spremnošću da prihvati talentovane bendove različitog muzičkog opredeljenja, Metropolis Music Company je 2016. godine osnovala džez etiketu.

Metropolis Music Company je dugogodišnji ekskluzivni partner i distributer najveće svetske izdvačke kuće Universal Music Group. Takođe, vlasnik je ekskluzivnog prostora koji nosi naziv Muzička kuća Metropolis i nalazi se u Beogradu u Makedonskoj 21. U samoj prodavnici možete da nabavite skoro sve naslove Universal Music Group, kao i mnoga druga domaća i svetska izdanja.

Poslednjih godinu i po dana u prostoru Muzičke kuće Metropolis održano je preko 150 koncertnih nastupa umetnika raznih muzičkih žanrova (rock, blues, jazz, klasika, etno) kao što su The Invisibles, Malcolm Bridger Band, 1+2 trio, Nit, Nikola Čuturilo trio, Cactus Jack, Untouchablues, Novak Mijović trio, AkademX Band, Borisav Borko Mitić, Nenad Zlatanović, Pera Joe, Raw Hide, Ice Cream Man.

Na vinil-večerima ploče su puštali, između ostalih i Vlada Džet, David Vartabedijan, Vojislav Pantić, Raša Petrović, Dukat Stray, Milorad Milinković, Ivan Jevtović, Ziggy St, Kojot (ex Eyesburn), Gorčin Stojanović.

U ponudi kafea Muzičke kuće Metropolis nalazi se veliki izbor najkvalitetnijih svetskih i domaćih običnih i organskih piva, kao i visokokvalitetni napici od kafe, po kojem je ovo mesto odavno poznato. Ni članovi XXZ redakcije nisu imuni na ovo mesto; u prepodnevnim satima ponekad možete sresti zamišljenog Lukovića koji uz kafu i rock'n'roll razmišlja o novim rubrikama ili razgovara s domaćim rokerima o nekim retro-vremenima.

I najvažnije: nema narodnjaka i wannabe zabavnjaka. Just rock!


Galerija

Oceni 4.5