Biografije i autobiografije rock glazbenika
Dvidd 03 S

Photo: The Edge

Rokenrol u prozi

Aleksandar Dragaš: Rock 21. stoljeća: [(pan)generacijska glazba: od Arctic Monkeysa do Boba Dylana]

Tekstovi koje je u Jutarnjem listu objavljivao glazbeni, prema vlastitim riječima "ponovno aktivirani kritičar", odabrani su ovdje iz osobnog uvjerenja da je rock postao pangeneracijskom glazbom. Tako se u sedam cjelina nižu tekstovi o albumima koji su uveli rock u 21. stoljeće, o novim kantautorima, o povratku korijenima rocka, koncertne kronike, o regionalnom rocku ("balkanski lonac"), o trajnim rock vrijednostima ("vijeće mudraca") i poglavlje s nekrolozima i sjećanjima.

Patti Smith: Tek djeca - autobiografija rock pjesnikinje

Autobiografska knjiga cijenjene rock pjesnikinje najvećim je dijelom posvećena neobičnom umjetničkom i emotivnom odnosu autorice s fotografom Robertom Mapplethorpeom i njihovom usponu iz anonimnosti i oskudice do statusa poznatih i priznatih umjetnika.

Paul Morley: Bowie & njegovo doba

Knjiga koju je napisao jedan od najboljih i najpoznatijih rock kritičara našeg doba, autor brojnih televizijskih i radijskih emisija, član je Royal Academy of Music. Njegova biografija Bowija snažno je prozno štivo jer obuhvaća jedno cijelo razdoblje rock kulture i ne svjedoči samo o Bowijevom životnom putu, već je prikaz cijele jedne ephe. Vješto pero rock novinarstva apsolutno je fascinirano " najvećim reinterpretatorom pop kulture". U jednom od intervjua koji je citirao Morley, Bowie je izjavio "Bowie nije ni trebao nastati". Svatko tko pročita ovu knjigu morat će priznati suprotno. Bowie je itekako trebao nastati.

Bruce Springsteen: Born to run: [autobiografija]

Punih sedam godina ovaj je slavni izvođač pisao u bilježnicu svoju životnu priču. Rođen u skromnoj obitelji, talijansko- irskih korijena bogatim rječnikom i s puno lirskih elemenata oduzima dah čitatelju. Publikacija je nazvana Born to run po jednom od brojnih albuma. Bruce Springsteen primljen je u kuću slavnih rock and rolla, Kuću slavnih skladatelja i kuću slavnih New Jerseyja, svoga rodnoga grada. Ovaj svestrani umjetnik dobitnik je dvadeset nagrada Grammy, jednog Oskara i nagradu Kennedy Centera. Često je nastupao u Sjedinjenim američkim državama i u Europi, te ima milijune prodanih ploča i obožavatelja. Bez svake sumnje, on je pravi primjer istinske rock zvijezde.

Igor Gabor: Rock kviz - pub kviz pitanja o rock glazbi i popratnim glupostima

Knjiga na temu rocka sazdana je od 30 epizoda. Autor kaže da je prvotna namjera bila održati nekoliko pub kvizova, ali stvari su izmakle kontroli, jer se kviz svidio gostima lokala. Tema publikacije nije samo rock, već sve ono što ga prati. Pub kviz nije lagan, te samostalni rješavači koji točno odgovore na 20 posto pitanja mogu se smatrati stručnjacima za rock, kaže pisac! Na kraju su dani i svi odgovori, a zabava je zajamčena.

Henry Rollins: Upadaj u kombi: na putu s Black Flagom

U ovoj knjizi dnevničkih zapisa poznati rocker zabilježio je svoja intimna razmišljanja, često potresna i blago dementna, prijezir prema američkom načinu življenja, prema radničkoj klasi, obitelji, policiji i vojsci. Iz stranice u stranicu, donoseći sudove bez previše razmišljanja, otkriva on paranoju prema okolini, bez selekcije, čak i prema članovima svojega benda.

Nick Kent: Tamna strana rocka - izabrani tekstovi o rock-glazbi

Knjiga eseja o rock-glazbi iz pera engleskog kritičara Nicka Kenta obuhvaća 27 eseja, opširnih prikaza i intervjua nastalih i objavljenih od sedamdesetih do devedesetih godina 20. st. u NME-u, The Faceu, Liberationu i drugim publikacijama i novinama. Za razliku od npr. MacDonalda koji je o rock and rollu pisao intelektualistički, a Murray o njegovom probijanju iz "glazbenog podzemlja" na kulturnu pozornicu, Nick Kent o rock and rollu piše s pozicija čovjeka koji je došao s ulice i koji najbolje od njih poznaje stvarni svijet rock-glazbenika i miljea u kojem se rock obožavao. Autodestruktivan kao i mnogi glazbenici, Kent je analitično pisao o onima s kojima se družio i koje je odlično razumio: o Whitney Houston, Davidu Bowieu, Jerryu Leeu Lewisu, Jimu Morrisonu, Johnu Lennonu, Eminemu, Johnyju Cashu, Neilu Youngu, Iggyju Popu i dr.

Kurt Cobain: Dnevnici

Dnevnici Kurta Cobaina daju najbolji uvid u tragičnu sudbinu preminuloga pjevača grupe "Nirvana". Grupa je postala jedan od najbitnijih, najvećih i najslavnijih rock bendova u povijesti koja je promijenila smjer rocka. Njezin lider teško je podnosio slavu i nije se znao s njom nositi. "Dnevnici" razotkrivaju podijeljenu i disfunkcionalnu ličnost koja se najbolje snalazila na pozornicama, a gotovo nimalo u životu u kojem su ga mučili bolovi u želucu, traume iz djetinjstva, tjeskoba i heroin. "Dnevnici" donose i popis albuma koje je Cobain smatrao besmrtnima i bendova koji su utjecali na "Nirvanu".

Roni Sarig: Tajna povijest rocka : [enciklopedija najutjecajnijih izvođača za koje jedva da ste čuli]

Američki neovisni glazbeni kritičar pozabavio se s osamdeset grupa, skladatelja i izvođača čiji utjecaj na suvremenu rock glazbu uglavnom nadmašuje njihovu komercijalnu priznatost. Šesnaest poglavlja ispresijecano je odgovorima rock izvođača na pitanje tko je izvršio najveći utjecaj na njihovu glazbu. Na kraju svakog poglavlja dana je ažurirana diskografija izvođača.

Dave Grohl: biografija: Foo Fighters, Nirvana i druge (ne)zgode

Dave Grohl je s Foo Fightersima pobijedio vječne usporedbe s Nirvanom, pronašao pravog sebe i naposljetku si osigurao mjesto u rock panteonu postavši živuća rock legenda koja danas vlada festivalima, osvaja Grammyje i prodaje albume u platinastoj nakladi.

Pamela Des Barres: Ja sam s bendom: ispovijesti groupie-djevojke

Legendarna groupie-djevojka Pamela Des Barres u svojim memoarima opisuje rock i hipi scenu šezdesetih i sedamdesetih godina. Znatiželjna Miss Pamela svoju strast za rock glazbom i rock glazbenicima opisuje na duhovit i pronicljiv način pružajući tako novi uvid u živote zvijezda, glazbenu scenu Los Angelesa i čitavo jedno razdoblje povijesti rocka.

Jay S. Jacobs: Tom Waits: razuzdane godine: njegova glazba i mit

U ovoj biografiji opisana je Waitsova karijera od prvih dana pa do posljednjeg albuma "Real Gone" uz vrlo iscrpan popis diskografije i dosta citata. Autor nije imao lagan posao jer Waitsov život kao i glazba su tajnoviti i nerazumljivi, ali ipak priči nedostaje objektivnih svjedoka. Biografija je uglavnom sastavljena od sekundarnih izvora iz novinskih tekstova i raznih intervjua, bez tabloidnih skandala. Ipak, donosi mnoštvo informacija i zanimljivosti iz života premda Waits živi poprilično povučeno.

Johnny Black, Hugh Gregory, Andy Basire: Rock & pop kronologija: kako je glazba mijenjala svijet

Ova raskošno ilustrirana i dizajnirana rock i pop kronologija donosi niz informativnih crtica iz povijesti glazbe. Prati uzdizanje popularnih umjetnika i glazbenih stilova i smješta ih u širi kontekst. Pokriva najznačajniju glazbu i glazbene pravce, ilustrira promjenjivu modu i razvijanje ukusa. Počinje s glazbenim počecima u pedesetima, a od 1960. do 2006.godine posebno donosi događaje na šest stranica za svaku godinu.

Mark Blake: Kad svinje polete - priča o Pink Floydu

Temeljena na više od stotinu intervjua, detaljna, točna i ambiciozna priča o povijesti benda Pink Floyd. Počinje s odrastanjem u Cambridgeu i školovanjem uz početke rock and roll-a. Autor donosi sjećanja članova grupe, svjedočanstva njihovih suradnika, prijatelja, ljubavnica i susjeda, a sadrži i dosta nepoznatih detalja poput pregovora s Kubrickom, dogovora s Hendrixom, svađa unutar benda i sl.

Anthony Kiedis i Larry Sloman: Ožiljci - autobiografija pjevača Red Hot Chili Peppersa

Autobiografija Anthony Kiedisa, pjevača grupe Red Hot Chili Pappersa, jednog od najslušanijeg rock bendova na svijetu. Kiedis u svojoj autobigrafiji opisje put od problematičnog klinca koji je živio na rubu kriminala preko početaka svoje rock karijiere, koju su obilježile svakojake droge i mnoge lijepe žene, sve do potpune glazbene afirmacije. Anthonyiju Kiedisu u sastavljanju i pisanju autobiografije pomogao je Larry Sloman, među ostalim i autor knjige o Bobu Dylanu "On the Road with Bob Dylan".

Deborah Curtis: Dodir iz daljine - Ian Curtis i Joy Division

Biografija opisuje život poznatog pjevača grupe Joy Division Iana Curtisa od njegovog djetinjstva pa sve do prerane smrti. Što se krije iza Curtisovih stihova i fascinacije smrću? Curtisova supruga Deborah pokušava dati odgovore na niz pitanja koja su ostala neodgovorena nakon pjevačeve smrti. Biografija sadrži objavljene i neobjavljene Curtisove stihove, cjelovitu diskografiju i popis koncerata Joy Divisiona.

Sam Shepard: Kotrljajuća grmljavina: putni dnevnik s turneje Boba Dylana

Knjiga pisca i glumca Sama Sheparda priziva davno i slavno putovanje, glazbenu turneju Boba Dylana i glazbene grupe kojoj su se pridružili i prijatelji Joan Baez, Allen Ginsberg, Ramblin' Jack Elliot te Sam Shepard u ulozi scenarista za planirani film o putovanju. Turneja polovinom sedamdesetih po Novoj Engleskoj (SAD) nije urodila filmskim svjedočanstvom, ali je zato Shepard vodio dnevnik i sastavio knjigu u dinamici toga projekta i druženju glazbenih duhova toga vremena, dojmljivo prikazujući glazbena događanja, posebno prilike iza kulisa. Knjiga je bogato ilustrirana fotografijama i vođena markantnim odrednicama o ljudima i doživljajima.

Laura Jackson: Queen - potpuna biografija

Pred nama je knjiga o grupi koja je ostavila trajni trag u povijesti rock glazbe. Donosi nam detalje iz života, kako su uspjeli i uživali u slavi, kako su promijenili rock, šokirali javnost. Otkriva ekstravagantne živote članova, neobuzdane zabave, glazbena remek djela, te kako su se nosili s bolešću i smrti pjevača grupe. Uz iscrpne biografije svih članova tu je i popis svih singlova i albuma objavljenih u Velikoj Britaniji i u SAD-u.

Zlatko Gall: Rock enciklopedija

Nakon dviju ovakvih enciklopedija objavljenih u nas, međutim već zastarjelih i odavno rasprodanih, ova se knjiga pojavljuje kao ažurirani autorski uradak, koji osim zaokruženih "velikih" diskografija - poput one Johnnyja Casha, objedinjuje i najnoviju glazbenu produkciju. Tako se ovdje, abecednim slijedom, osim etabliranih rock klasika, pojavljuju i izvođači s tek dva objavljena albuma, što ide u prilog činjenici da enciklopedija, prateći nove glazbene trendove i strujanja, uvelike odražava duh i estetiku današnjeg vremena.

Keith Richards u suradnji s Jamesom Foxom: Život

Gitarist, pjevač i suosnivač Rolling Stonesa opisuje svijetle i mračne trenutke te britanske rock grupe osnovane 1962. godine. Iznosi svoju jedinstvenu životnu i rokersku filozofiju. Bez skrupula i zadrške govori o svojim danima na kokainu i heroinu, o ženama, odnosu s Mickom Jaggerom te o brojnim velikanima rock'n'rolla koji su prodefilirali kroz njegov život.

Lemmy Kilmister i Janiss Garza: Autobiografija frontmana grupe Motörhead = White line fever

Čovjek gotovo nepristojne pristojnosti. Čovjek čije noge nisu vidjele sunca do 1992. Čovjek koji nije trpio gadove niti folirante. Čovjek koji je obožavao i cijenio žene. Čovjek koji je volio slagati figurice iz Kinder jaja. Čovjek koji je bio sinonim za opaki životni stil i koji je sve druge puštao da žive svoj, bez osude.

*Prenosimo sa prijateljskog portala GKR - Gradska knjižnica Rijeka

Oceni 5