Od filma do muzeja
Dianab 01 S

Photo: IMDb

RTS i HRT premijerno prikazuju "Dnevnik Diane Budisavljević"

Nakon uspešnog festivalskog i bioskopskog života tokom 2019. godine, film "Dnevnik Diane Budisavljević" rediteljke Dane Budisavljević biće premijerno prikazan na televiziji, i to na HRT-u i RTS-u gotovo istovremeno. U sredu, 22. aprila od 20:05 sati emitovaće se na prvom programu HRT-a, a sat kasnije na prvom programu RTS-a.

"Dnevnik Diane Budisavljević" je igrano-dokumentarni film snimljen na osnovu dnevničkih zabeleški Diane Budisavljević, Austrijanke koja je živela u Zagrebu i bila udata za lekara srpske nacionalnosti. Kada 1941. sazna da Jevrejke i Srpkinje sa svojom decom završavaju u logorima, pokušava da apeluje na vlast i crkvu, a potom sa prijateljima organizuje slanje pomoći i spasavanje dece iz logora na teritoriji NDH.

Diana je vodila detaljnu kartoteku dečijih sudbina, koju će joj nakon rata nepovratno oduzeti komunistička vlast 1945. godine, kada njeno germansko i građansko poreklo postaju nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla unuka, rasvetljena je herojska uloga žene koja je iz ustaških logora spasila više od 10.000 dece. Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada, koji se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog detinjstva, čije svedočanstva takođe imamo priliku da vidimo u filmu.

Dianu Budisavljević glumi Alma Prica, koja je za ulogu nagrađena Zlatnim Orionom na Filmskom festivalu glumca u Vinkovcima, kao i nagradom Jutarnjeg lista Zlatni studio. Njenog supruga, lekara Julija Budisavljevića glumi slovenački glumac Igor Samobor, a uloge u ovom filmu ostvarili su i Mirjana Karanović, Livio Badurina, Areta Ćurković, Ermin Bravo, Krešimir Mikić, Urša Raukar i Vilim Matula.

Film je ostvario neverovatan uspeh na Pulskom filmskom festivalu, osvojivši čak šest priznanja, među kojima su i nagrada žirija za najbolji film, kao i nagrada publike.

Ekipa filma trenutno radi na novom projektu “Od filma do muzeja”, virtualnom muzeju koji će za temu imati veliku priču o Diani Budisavljević i njenoj humanitarnoj akciji, a doneće i dosad neobjavljene materijale prikupljane i stvarane tokom višegodišnjeg istraživanja i rada na filmu. Kraj projekta planiran je za jesen.

Dvadeset drugi april obeležava se kao Nacionalni dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu, te Dan sećanja na žrtve Jasenovca.

Oceni 5