Retro feljton: Lukovićeva rubrika „Singlovi“ iz „Džuboksa“ (16)
Marijpo 30 S

Photo: Marija Đoković/XXZ

Ruke lomim, čaše mi krvave

„Džuboks“ br. 89 pojavio se u prodaji 25. maja 1980, tri sedmice nakon Titove smrti, a baš na njegov rođendan – Dan mladosti. Tog dana u rubrici „Singlovi“ gostovali su samo domaći predstavnici: Milka Lenac, Lidija Percan, Dalmatinski magazin, Đani Maršan i grupa Aerodrom.

***

Eh, gde su ona stara vremena kad je u toku četrnaest dana na tržištu bilo i po petnaestak singlova? Kad su domaće disko kuće kretale u utrku izdavanja slatkih singlica, po sistemu, ko će više, ko brže, ko pre... U protekle dve nedelje samo je zagrebački „Jugoton“ bio vredan: objavio je pet ploča i na tome im hvala. No, ne gubimo nadu. Možda je ovo samo zatišje pred buru, samo priprema za novu seriju sjajnih, najboljih, najlepših, najdirljivijih singlova kakve smo često slušali poslednjih meseci. I priznajem: volim singlove. Zaljubio sam se i sad patim. S njima sam izlazio u šetnju, s nekim omotima sam i spavao, neke ploče sam poklonio deci da se igraju, rečju, singlovi su mi postali strast, ljubav i strepnja. Sad vam je jasniji moj očaj kad ove nedelje imam samo pet ljubavnica. No, da ih predstavim. Redom.

1. SINGL JUGOSLOVENSKIH ŽELEZNICA: MILKA LENAC -  Ponoćni express/ Željo luda (Jugoton)

A u ponoćnom ekspresu - kupe u spavaćem vagonu. Njen ležaj je gornji, njegov donji, a ujutru, drukčije biće sve... Tako nekako ide scenario ove sexy pričice koju Milka Lenac peva funkcionalno erotski, uz goropadnu elektronsku podlogu a la Giorgio Moroder s jasnom referencom na mladu Donnu Summer. „Ritam kotača divan je zvuk...“ šapuće Milkica dok voz juri kroz noć (karte na pregled, molim!), disco-disco ili „želje tvoje - želje su moje“. Ahhhhhhhh. Ako je ova priča tačna, od sada putujem samo spavaćim kolima!

2. SINGL ZA PALME I BANANE: LIDIJA PERCAN - Zagrli me sad/ Pod maskama (Jugoton)

Stiže leto i Mediteran postaje sve aktuelniji. Lidija Percan s novim „imidžom“ (vidi omot, tu raskopčanu bluzu, ah te vrućine letnjih noći) igra na nostalgičnu kartu i kao Barbra Streisand peva o spavanju „uz tebe“ i moli ga „da je zagrli, ljubi“. Dakle, još jedna erotska fantazija, još jedan grč telesnog uživanja, još jedan atak na moj moral! Avaj, ovo je samo još jedan prerušen „hotel wave“ i stvarno ne mogu da mu odolim. Uz šum mora, dve palme i jednu bananu, sve mi se čini prvoaprilskom šalom, ali ne budite suviše oštri: ima ih koje ovo vole. Zbog takvih, volim ceo svet, Lidiju posebno, „hotel wave“ najviše. Drugim rečima, zabavna muzika i plavo more. Dve stvari u kojima možete da plačete do mile volje.

3. SINGL KAO COUNTRY JINGLE: ĐANI MARŠAN - Hej, da si znala/ Djevojka iz sna (Jugoton)

Hej, da sam znao da je ovo zabavnjački country, hey, gde bi mi bio kraj! Hey, da sam nešto mlađi pa da cupkam uz ovaj humpa-cumpa western, hey! Hej, pa to je Đani Maršan i pesma „Hej, da si znala“, i sve je, hej, tako hej-hej. Igra se, peva se, sve je veselo, poskočiću, drugu curu poljubiću, hej! Razdragana mladost svoju energiju može da utoli u zabavnomuzičkom lastižu, koji, hej, tek kad se opusti može i da udari po glavi. Hej, da sam znao i ja bih ovo snimio! Hej, hej!

4. SINGL ZA GRIMOVE BAJKE: DALMATINSKI MAGAZIN -  Esmeralda/ U malom cafe baru (Jugoton)

Znate ono: čerga, Ciganin koji svira, plače violina, nesrećna Esmeralda koja luta šumom, svi su očajni, kao plaše se, jednom rečju mrak i tama! Brr! E, sad, u celu priču koja je odblesak fatamorgane, Dalmatinski magazin unosi pometnju: pa gde je Esmeralda, pa šta je s njom, pa što je nema, joj! A u „hotel wave“ (nešto moderniji) uvučena je i grupa Santa Esmeralda (valjda zbog naslova) i njihov čuveni rif koji uzima ko stigne, tu je i Zlatko Pejaković čiji eho od „Čergi" ovde lepo čujem, svi su tu — samo Esmeralde nema.

Tipičan kafanski tekst ovde je dobio minucioznu muzičku obradu: uz pesmu se lome čaše, ruke su krvave, peva se la-la-la s obaveznim hej-hej! na kraju, jer kako bi drukčije i bilo? Esmeralde još uvek nema i ne čudi me: kad je čula ovaj singl pobegla je daleko od sveta i verujem da se skoro neće pojaviti! Hej, Esmeralda, hej! Mogu li i ja s tobom?

5. SINGL ZA SVE SEZONE, SINGL MESECA: AERODROM - Kad misli mi vrludaju/ Kraj tebe u tami (Jugoton)

Sa odličnog albuma još bolji singl i naravno - rezultat je jasan: „Singl meseca“ i „Trofej Džuboksa“ i sva priznanja gore potpisanog recenzenta koji ovaj singl ne skida s gramofona!  Aerodrom su napravili song kakav treba da bude: kratak, efektan, ubedljiv, jasan, kristalno čist, dinamičan, odlično snimljen, pametnog teksta, duhovitog aranžmana, a tek taj rif na početku! Izvrsno! Grupa koja na techno-flash sindromu gradi svoju autentičnu rock'n'roll varijantu, ovde pokazuje da se s njom mora računati. Pađen i comp. spasavaju rubriku singlova, dajući materijala i nade da će jednom svi predstavljeni produkti biti ovakvi! Uzbudljivo i inteligentno, to su Aerodrom; a sad trkom u radnju i kupite ovu ploču. Uživanje zagarantovano!

* Objavljeno u rubrici „Singlovi“ u Džuboksu broj 89, od 25. maja 1980.

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5