Putevima kvir umetnosti (6)
Aartt 01 S

Photo: art/Yannis Tsarouchis

Ruke su me stezale u tami

Yannis Tsarouchis (1910-1989) pripada grupi najvažnijih grčkih slikara XX veka, ali su njegove slike, na kojima su često dominirale muške figure, neretko odbacivane, te označavane kao nemoralne. Njegov rad se kretao u dva smera – prvom, koji je podrazumevao orijentalističko i senzualno, gde je najviše očigledan uticaj Matissa, te drugom, u čijoj je osnovi bio antički ideal, sličan onome koji se podržavao u renesansi, te baroknim pokretima. Tako je Tsarouchis, manje ili više namerno, uticao na formiranje modernog grčkog identiteta, a zajedno sa savremenicima koji su pripadali Armos umetničkoj grupi koja je osnovana 1949. godine.

Pošto se nakon lutanja po svetu 1936. vratio u ratom razorenu Grčku, pridružio se vojsci, i učestvovao u grčko-italijanskom ratu 1940. godine, te se najverovatnije tu začeo njegov kontroverzni doživljaj vojnika i mornara, zbog kojeg su mnoge njegove izložbe kasnije cenzurisane. Grčka vlada tog doba je u njegovom radu prepoznala degradaciju grčkog muškarca, te su erotski prizori tumačeni kao nepatriotski.

Mnogi poznavaoci umetnosti i danas ostaju zbunjeni kada uporede njegova mejnstrim dela sa delima koja prikazuju muške figure, te nastoje da pronađu objašnjenje za ono što se nađe pred njima. Poricanje homoerotskih motiva i dalje je prisutno, te mnogi njegova dela smeštaju u kontekst mitološkog, te folklornog, iako su neki prizori bliže pornografskom. Njegovi muškarci se često opisuju i kao „ranjivi,“ a verovatno zbog toga što se ležeći položaj doživljava kao poza u kojoj je telo najpodložnije manipulaciji, a nago meso kao osetljivije od onoga koje je pokriveno nekom tkaninom.

Na kraju možemo da dodamo još ovo: "Čovek o kome nam govore i koji treba da postane slobodan već je, po sebi, rezultat potčinjavanja čiji koreni sežu mnogo dublje u prošlost. Jer, njega nastanjuje ona ’duša’ koja je i sama točkić u mehanizmu ovladavanja i upravljanja telom. Duša je rezultat i instrument političke anatomije; duša je tamnica tela. ( Mišel Fuko, Nadzirati i kažnjevati: Nastanak zatvora, Prosveta, Beograd, 1997)

 


Galerija

Oceni 5