Sajam knjiga, post festum
Ookri 02 B

Photo: Braca Stefanović/XXZ

Rukopisi rijaliti zvezde i zlikovaca

Pobednica rijalitia Zadruga Kristina Kija Kockar autorka je najprodavanjijeg naslova na 63. Sajmu knjiga u Beogradu, održanog od 21. do 28. oktobra ove godine. Na najvećoj kulturnoj manifestaciji na Balkanu svojom debitantskom biografskom avanturom Moj potpis pokazala je da je višestruko talentovana, budući da je nedavno postala i pevačica, snimivši dva singla. Njeno pojavljivanje na Sajmu izazvalo je euforiju osnovaca i tinejdžera iz cele Srbije (knjga je predstavljena na Školski dan), doživela je ovacije, pogotovu tinejdžerki, koje su strpljivo čekale autogram i selfi.

“Knjiga sadrži sve što sam ja do sada rekla; zanimljiva je, to je moje viđenje stvari, neko se neće složiti s njim. To je autobiografska knjiga, nije roman, ne pripada nekom drugom žanru. Knjiga ima 192 stranice, bilo mi je jako lako da je napišem, mogla sam da napišem još hiljadu strana”, kazala je spisateljica.

Za razliku od ove svestrane i popularne javne ličnosti, zlikovac Nebojša Pavković, srpski general pukovnik koji robija u Finskoj, bio je opravdano odsutan - nalazi se na izdržavanju kazne od 22 godine zatvora, a presuda mu je izrečena za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova. O tim zločinima, sudeći po rečima promotera iz vojnog vrha, nema podataka, ni ličnog doživljaja u njegovoj četvorotomnoj ispovesti "Treća armija 78 dana u zagrljaju 'Milosrdnog anđela'", budžetskom četvorotomnom izdanju Medija centra Odbrana, zapravo Ministarstva odbrane.

Srećni vlasnik ovog izdanja (šest i po hiljada dinara) neće saznati detalje presude učesniku u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, odnosno da je Tribunal ustanovio “značajan  Pavkovićev doprinos udruženom zločinačkom poduhvatu, budući da je koristio snage VJ koje su mu bile na raspolaganju za terorisanje i nasilno proterivanje civila kosovskih Albanaca iz njihovih domova”.

Pavković je, po slovu presude,  “imao nameru da prisilno raseli albansko stanovništvo Kosova radi osiguravanja dalje kontrole državnih vlasti nad Pokrajinom”. U presudi Tribunal konstatuje i to da je Pavković, “u datim okolnostima, mogao razumno predvideti da će snage VJ i MUP izvršavajući njegova naređenja činiti ubistva, silovanja i hotimična uništavanja džamija”.

Dovoljno da se njegova sećanja i opservacije štampaju budžetskim novcem.

Štand Medija centra Odbrana ispunile su uniformisane osobe, želeći da čuju kako postupci haškog robijaša "predstavljaju doprinos očuvanju znanja o primenjenoj ratnoj veštini, koja je pomogla da se odbrani zemlja i maksimalno sačuvaju resursi u gotovo nemogućim uslovima", kako je ustvrdila urednica Izdavačke delatnosti Medija centra "Odbrana" i urednica knjige Dragana Marković.

Prve četiri Pavkovićeve knjige sadrže njegov dnevnik, a u petoj je sećanje komandanata brigada na čelu s komandantom Prištinskog korpusa, slobodnim zlikovcem generalom Vladimirom Lazarevićem, a šesta i sedma knjiga posvećene su bitkama na Košarama i Paštriku.

Još malo zločina – da se ne zaborave: na Sajmu se predstavio i predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, osuđen je za pomaganje i podstrekavanje progona kao zločina protiv čovečnosti (Žalbeno veće zaključilo je da je Šešeljev govor podstakao nasilje, omalovažavanje hrvatskog stanovništva i kršenje njihovog prava na bezbednost). Vlasnik je izdavačke kuće Velika Srbije i nekoliko stotina naslova koje beskrupulozno naziva “naučnim delima”.

Na ovogodišnjem Sajmu uknjižio je još jedno zlodelo - zloupotrebu dece. Na štandu Velike Srbije pitao je osnovce da li su četnici, slikao se s njima i delio autograme.

Sajam knjiga, najveći kulturnu događaj na Balkanu?

Srbija danas.

Oceni 5