Ti si zdrav/zdrava. Tebi ništa ne fali.
Fobb 01 S

Photo: thedailybeast.com

Rusija: "Seksolozi“ u borbi protiv homoseksualnosti

U zdravstvenim ustanovama u Rusiji su na osnovu uredbe koja je stupila na snagu 1. jula uvedeni „seksolozi“ koji će građanima i građankama pomagati da „prevladaju“ homoseksualnost i druge „mentalne poremećaje“ koji se tiču seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

U uredbi koju je izdalo ministarstvo zdravlja se navodi da je ovo napad Kremlja na „netradicionalne načine života“. U dokumentu koji kao da je smišljen u mračnom srednjem veku stoji „da je takva prevencija nužna ukoliko osoba želi da se oporavi od frigidnosti, impotencije i sličnih povreda seksualnog ponašanja, kao što su fetišizam, mazohizam i sadizam“. Kontrolisanje seksualnosti je odlika režima koji žele apsolutnu vlast nad građankama i građanima, a opuštenost u seksualnom životu se predstavlja kao nešto pogubno, iako se radi o apsolutno prirodnim stvarima.

Ova odluka dolazi usred već postojećeg gušenja prava LGBTIQ+ osoba u Rusiji, poput novousvojenih zakona protiv „LGBTIQ+ propagande“, koji zabranjuju bilo kakvo javno izražavanje o neheteronormativnim načinima života. Homoseksualnost je odavno skinuta s liste mentalnih bolesti – u svetu 1990. godine, u Rusiji 1999. (u Srbiji 1994.), a tu joj nikada nije ni bilo mesto. Svako vraćanje unazad besmisleno je i ugrožava čitave generacije – „lečenje homoseksualnosti“ i dalje postoji, a takve prakse se oduvek zasnivaju na opasnim i neetičkim, te nenaučnim principima. Oni koji se nađu usred toga neretko donose odluku da više ne žele da žive.

Kada je naša zemlja u pitanju, etički odbor Lekarske komore Srbije se 2008. godine izjasnio da homoseksualnost ne sme biti tretirana kao patološka pojava. Uprkos tome i dalje može da se čuje da neki „stručnjaci“ smatraju da je homoseksualnost izlečiva, što njihovim klijentima nanosi nepopravljivu štetu. Poznato je da je u Beogradu 2010. godine otvoren „Centar za lečenje homoseksualizma“, a zaposleni su skoro dve godine pružali usluge konverzivne terapije preko interneta. Direktor Miroljub Petrović nije imao dozvolu za rad, ali ga to nije sprečilo da širi neznanje, mržnju i homofobiju.

Belgrade Pride povodom ove vesti ima odličan podsetnik: Ti si zdrav/zdrava. Tebi ništa ne fali.

Oceni 5