Frank Herfort, fotograf, saradnik XXZ-magazina
Bajkk 04 B

Photo: Frank Herfort

Rusija u objektivu

Otkrio Rusiju: Frank HerfortPrikazati Rusiju drugačijom od one kakva je prikazana u turističkim vodičima san je mnogih fotografa. Fotografirati prirodu i ljude načinom koji se razlikuje od uobičajenog uspijeva samo pojedincima. Jedan od njih je poznati njemački fotograf Frank Herfort koji posljednjih nekoliko godina putuje po Rusiji.

*Kada ste i zašto odlučili da ćete fotografirati po Rusiji?

Počeo sam fotografirati u Rusiji oko 2001. Prijatelj me pozvao na put u Moskvu samo na nekoliko dana. Nakon tog kratkog putovanja osjećao sam da se trebam vratiti i upravo sam to i učinio. Ne postoji pravo 'zašto', više se radilo o instinktu.

* Kako vam Rusija izgleda?

Za mene je Rusija velika zemlja. Ona je čudo, misterij, ogromna, prijateljska i jako specifična zemlja koja predstavlja puno slobode koja je u bilo kojem drugom zapadnom i modernom društvu nestala. No, s druge strane, ovdje su istovremeno prisutne i super visoke tehnologije i siromaštvo. Ja sa svojim slikama ne želim predstavljati Rusiju, fotografije koje snimam govore o meni i o mojim osjećajima.

*Što vam je, kao fotografu, važnije – ljudi, priroda ili arhitektura?

Samo želim pričati priče. Priče o nepoznatim stvarima i neobičnim situacijama i ljudima. Zapravo me više zanima stvaranje kulise stvarnog svijeta nego pričanje ičega. Jako me zanimaju različiti pojedinci, a volim i arhitekturu koju uvijek pokušavam uslikati na svojim fotografijama. Draga mi je i priroda, no ne volim je baš fotografirati u njezinom čistom obliku. Ako postoji nekakav socijalni kontekst, i ona može postati zanimljiva.

*Pamtite li šta vam je fizički bilo najteže tokom snimanja u Rusiji?

Snimanje na otvorenom zimi može biti vrlo hladno i već sam puno puta završio zamrznutih prstiju i nogu. Ali bavljenje dozvolama, zaštitarima i organizacijom uglavnom je zahtjevnije od samog snimanja.

*Ovaj mini-interview prenosimo sa sajta Russia Beyond The Headlines; fotografije objavljujemo s dozvolom Franka Herforta; njegovu ekskluzivnu galeriju “Imperial Pomp Of The East” možete videti na stranicama XXZ magazina ovde

*Franka Herforta možete pratiti na Facebooku i Instagramu.


Galerija

Oceni 5