Otpor imperijalnoj sili

Rusija ulazi u Ukrajinu

Puttoo 13 B
Rusija ulazi u sela duž Makijivke kao i duboke šume Volnovahe, kida plakate i sejmove, gazi puteve, brvna, ugovore, staze, potočiće. Rusija ulazi u osamnaesti vek, u februar i u mart, u smeh, u plač i u savest, u napregnutu pažnju studenta i u blagu rasejanost razgrejanih zidova, u livade pune trava i u šumske, nečitke proseke, gazi maćuhice, rezedu, ostavlja u vlažnoj mahovini tragove kopita, gusenica i guma, ruši dimnjake, drveće, palate, gasi svetla, pali velike vatre u anđeoskim vrtovima, muti čista vrela, ruši biblioteke, crkve, gradske većnice, razvešava po nebu skerletne zastave, Rusija ulazi u moj život, Rusija ulazi u moje misli, Rusija ulazi u moje pesme

Natrag na tekst

Komentari

Jedan moguci odgovor...

...na pitanje: Sta se dogadja u Ukrajini danas, zasto, kako i kuda to vodi, o ponasanju medija, sta je moguce u skoroj buducnosti i zasto? ... objasnjeno i predvidjeno u detalje 2014-te na the University of Chicago https://www.youtube.com/watch?v=JrMiSQAGOS4. Za one kojima su dosadili kako rusofili kako "NATO u blato" tako i vredjanje zdravog razuma u bilo cijem interesu a u cast secanja na Miroslava Krlezu i njegovu opasku da je prva duznost intelektualca u svakom vremenu - da ne dozvoli da ga iko magarci. Za ostalo ako pretekne. Link saljem u odsustvu e-novina kao fenomena, kako u Srbiji tako i u Evropi, ali eto, naslo se intelektualne hrabrosti (bez posledica, sto je vazno) ovde u USA, i to sa vrlo visokog mesta. Identicno misljenje sam citala u tekstovima William J. Burns-a, nekadasnjeg ambasadora u Rusiji i, nakon sto su ga povukli iz penzije, danasnjeg sefa CIA. Uzgred, mozda je vreme za dve nove pesme T. Markovica - Ruska Duhovnost i NATO Duhovnost (obe za ovde i za poneti), da se kompletira trilogija? Sad je vreme nadahnuca pa neka stoji. Opasno je i kaznjivo sapnuti istinu na uho svetskoj oholosti. Good luck.
ramona.B 02.03.2022, 21:56:05

Da li je tačno?

Šta tera moćne da se iživljavaju nad slabim i nemoćnim? Pitanje je aktuelno sada u vreme napada Rusije na Ukrainu. Posbno, zašto sebe oduvek kroz istoriju Rusija sebe tretira kao veliku i moćnu, smatrajući sve druge s kojima ne deli zajedničke interese kao slabe i nebitne. Odgovor, po mom mišljenju, a mislim da nisam usamljen u tom shvatanju, leži njenoj istorijii. Bila je vekovima pod snažnim uticajem ratobornih i bezkompromisnih osvajača Mongola (Zlatna horda), koji su na njeno političko ponašanje ostavili trajno obiljžje. Suprostaviti se Rusiji, ako si slab i nemoćan to je isto, kao što neko reče, kao da predatora teraš da pase travu. Onaj ko je ovo rekao najbolje je opisao kako Rusija doživljva samu sebe.
zoran .U 13.03.2022, 23:01:32


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar