Sezona lova na ateiste
Ruslan Sokolovski

Pokemon je đavolja rabota koja vređa zverska osećanja: Ruslan Sokolovski priziva demone iz video igrice

Photo: dvsgaming.org

Ruski bloger osuđen zbog igranja Pokemona u crkvi

Bloger Ruslan Sokolovski (22) snimio je u avgustu, dok je igrao ​​– mešavinu virtuelnog i realnog sveta u kojoj igrači pokušavaju uhvatiti tzv. džepna čudovišta – u jednoj jekaterinškoj crkvi, izgrađenoj na mestu gde su navodno ubijeni poslednji ruski car i njegova porodica. Sudija Jekaterina Šoponjak osudila je g. Sokolovskog, koji je bio u pritvoru od jesenas, zbog podsticanja verske mržnje, istog krivičnog dela za koje su dve žene iz grupe Pussy Riot poznate po svojim javnim protestnim izjavama i delima, poslate još 2012. godine u zatvor.

“Ponašanje gospodina Sokolovskog i njegovih antireligijskih snimaka izražavalo je nepoštovanje društva”, rekla je sudija Šoponjak na televiziji i dodala: ”On je nameravao da uvredi verska osećanja.” Sudija Šoponjak je takođe napomenula da je optuženiku bilo suđeno, ne samo zbog igranja igre u crkvi, već i zbog objavljivanja nekoliko videozapisa koji su vređali ljude. Takođe je rekla da je video bio "ismejavanje bezgrešnog začeća", uključujući "poricanje postojanja Isusa i proroka Muhameda", i da je dao "uvredljiv opis Kirila", patrijarha Ruske pravoslavne crkve.

Govoreći nakon presude, Sokolovski se zahvalio novinarima zbog toga što su verodostojno izveštavali sa suđenja i skrenuo pažnju na svoj slučaj, rekavši da bi bez njih "bih verovatno bio u zatvoru." Rusija, koja je dugo vremena bila zvanično ateistička, drastično se promenila od pada Sovjetskog Saveza, pa se većina ljudi danas identifikuju kao pripadnici pravoslavnog hrišćanstva. Iako većina Rusa nije u tolikoj meri privržena veri, Kremlj svim snagama pokušava da kroz nju promoviše sopstvenu agendu. Prošlog meseca, Vrhovni sud je zabranio Jehovine svedoke, takođe još jednu od mnogih velikih hrišćanskih zajednica, opisujući je kao jednu duboko ekstremističku organizaciju.

Zapravo, presuda članicama benda Pussy Riot dodatno je ohrabrila verske aktiviste koji su vodili uspešne kampanje da se zabrane izložbe i pozorišne predstave, stoga su prošle godine počeli da prikupljaju potpise za ukidanje obezbeđivanja državnih sredstava za abortus, odnosno njegovu zabranu.

Aleksej A. Navalni, istaknuti kritičar Kremlja, koji je bio u zatvoru zbog disidentstva, osudio je donetu presudu Sokolovskog. "Rođen sam i odrastao u Sovjetskom Savezu, gde je bilo 98 odsto ateista", napisao je na svom Twitter nalogu, dok se rasprava raspredala na toj društvenoj mreži, "I sada slušam presudu u kojoj je čovek osuđen zbog ateizma."

*Tekst izvorno objavljen u The New York Timesu

Oceni 5