Ageizam na aplikacijama za upoznavanje
Grind 02 S

Photo: Vox

S koliko godina postaješ sam i star

Odgovore na ta pitanja pokušava dati dokumentarni film "Više od 35" čiju režiju, kameru i montažu potpisuje redatelj Timy Šarec. Projekciju filma prošlog je tjedna organizirala udruga Iskorak u društveno-kulturnom centru "Šesnaestica".

Svojim petnaestominutnim filmom otvorio je važnu temu koja je u gej zajednici svojevrsni tabu – starenje. Trojica protagonista govore kako izgleda upoznavanje na Grindru poslije trideset i pete, te se osvrću na osjećaje poželjnosti i prihvaćanja ili virtualni nedostatak istih.

Nakon projekcije održala se diskusija s autorom filma. Šarec je već odmah na početku rekao da je film svojevrsni odgovor na diskriminaciju po dobi (ageizam, godinizam).

Diskriminacija po dobi česta je u gej zajednici

"Diskriminacija po dobi u smislu da se na one starije od 35 odbija, negira i blokira na Grindru poprilično je česta pojava u gej zajednici. Kad sam napunio 35, malo-pomalo počeo sam shvaćati da stvari više nisu kao onda kad sam bio mlađi", započeo je Šarec.

Na početku filma Šarec izjavljuje da osjeća kao da blijedi jer se bliži četrdesetoj, iako ne smatra da mora dobiti kakvu afirmaciju mlađih Grindr profila bez slike.

"Na aplikacijama se otprilike ponašam kao u stvarnom životu – ako netko poželi razgovarati sa mnom na ulici ili mi dovikne nešto, imam pravo ne odgovoriti, okrenuti se i otići. Tako je i na Grindru, ne odgovorim svakome, ali nemam problem javiti se profilu bez slike jer nikad ne znaš kakvo te iznenađenje čeka."

Diskriminacija po dobi u smislu da se na one starije od 35 odbija, negira i blokira na Grindru poprilično je česta pojava u gej zajednici. Kad sam napunio 35, malo-pomalo počeo sam shvaćati da stvari više nisu kao onda kad sam bio mlađi

Film se dotiče i fizičkog izgleda pa jedan od protagonista govori da se može igrati na kartu ljepote, ali da to svakako ne bi trebalo biti presudno jer je odnos između ljudi puno više od toga. "Volite sebe onakvi kakvi jeste", kaže.

Laganje o godinama i obrnuta diskriminacija

Nije neobično ni da gej muškarci na aplikacijama za upoznavanje lažu o svojim godinama jer su svjesni da se mlađim muškarcima nudi više prilika. To pak sa sobom povlači druge probleme jer mlađi muškarac vrlo lako može stvoriti krivu sliku o starijem.

Na Grindru je dob potrebno svake godine promijeniti ručno jer nema algoritma koji ga automatski povećava. Zbog toga se na diskusiji spomenulo da će neki zbog toga odustati od daljnjeg odnosa s takvim muškarcem, dok nekima ta stavka nije presudna. "Možda bi bilo dobro imati aplikaciju koja ne nudi opciju pokazivanja godina", smatra jedan od gledatelja.

Nije neobično ni da gej muškarci na aplikacijama za upoznavanje lažu o svojim godinama jer su svjesni da se mlađim muškarcima nudi više prilika. To pak sa sobom povlači druge probleme

Povela se i rasprava o obrnutoj diskriminaciji zbog godina unutar nekih LGBTIQ podzajednica. Primjerice, u zajednici gej muškaraca koji se nazivaju medvjedima (bears), može se čuti da dolazi do situacija u kojima se stariji muškarci ne žele družiti s mlađima. Godine označavaju tjelesni i mentalni razvoj osobe pa mlađi "medvjedi" nužno ne odražavaju mudrost i muževnost kakvu imaju i kakvoj teže stariji.

Film nastao u Školi dokumentarnog filma

Udruga Restart svake godine održava Školu dokumentarnog filma kako bi se zainteresirane sudionike naučilo osnovne i napredne vještine potrebne za stvaranje kratkometražnih dokumentarnih filmova.

"Program Škole zasnovan je na ideji da je danas filmski medij dostupan svima – zahvaljujući rasprostranjenosti tehnologije i decentraliziranosti znanja, svakome je omogućeno izražavati se jezikom filma", stoji na web stranici Udruge Restart čiji je program financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba i Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Šarec je odabran kao sudionik 2019. godine te je pod vodstvom stranih i domaćih mentora stvorio "Više od 35" kojim je ušao u problematiku starenja gej zajednice s namjerom da osvijesti gledatelje.

Godine su ipak samo broj.

*Prenosimo s portala Crol

Oceni 5