Zagreb nakon potresa: Nema razloga za očaj

Saberite se, udahnite duboko

Azgrr 16 S
Valja se pokloniti precima koji su imali snage i upornosti uzdignuti se iznad bijede, prljavštine i neukosti. Zahvaliti im da su ustajali nakon svake nevolje, preživjeli i ratove, i poplave, i suše, i gladi, i zaraze gore od koronavirusa i potrese snažnije od onoga jučer ujutro.  Da su napokon došli u razbijenim cokulama i zakrpljenim kaputima iz provincije u glavni grad, da su se zaposlili u tvornicama, školovali se, da su stjecali i napredovali, pošteno i teško, mic po mic, selili iz vlažnih podstanarskih rupa u prostrane, svijetle stanove u Novom Zagrebu, kupovali automobile, zidali klijeti u Zagorju i vikendice na Šolti

Natrag na tekst

Komentari

Odlicno!

Razmazene gradjane treba periodicno podsecati na ove cinjenice. Nazalost, istorijsko iskustvo zivljenja ne prenosi se s koljena na koljeno, pa svaka generacija pocinje ispocetka i pravi iste greske, koje bi mogle da nam zauvek ugroze zivot na zemlji.
milan .P 29.03.2020, 03:16:32

Samo da Vas opomenem...

... da istorijska perspektiva otkriva da isto važi i za druge fenomene nad kojima se do juče naricalo, poput čuvene "socijalne nejednakosti". Naši preci su mogli samo da sanjaju da bi mogli da pred zakonom budu jednaki vlasteli, a to da bi mogli da nariču što ovi poseduju više od njih, ni da sanjaju. Kapirate?
milivoje.R 29.03.2020, 22:47:26


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar