Weekend Videos
Acbra 05 S

Photo: Braca Stefanović/XXZ

Sadite šume, a ne rat

Šumom protiv uništenja: Da je drveće važno, to već znamo. Ipak ništa ne preduzimamo, iako je drvo biće koje može da nas sačuva od propasti.

Ekscentrična normalnost: David Byrne je živ, zdrav, britak i duhovit kao što je oduvek i bio, a nedavno je odgovarao i na najčešće postavljana google-pitanja.

Nikad kraja pričama o traumama: Pogledajte kako je Marvel Scarlet Witch postala gej ikona. I zašto.

Najveće tajne: Nekad je najlakše otvoriti dušu potpuno nepoznatim osobama, čak i kad ih ima na stotine hiljada. Jedna devojka pružila je mogućnost prolaznicima na ulici da ispričaju svoje najdublje tajne - šta žele, zbog čega se kaju, šta ih muči ili raduje... Svako ko podeli svoju tajnu može da odluči da li će pokazati lice pred kamerom ili će odšetati ostajući anoniman. Iako ideja deluje prilično jednostavno, možda i banalno, kada se sve iskrene ispovesti saslušaju, ostaje samo saosećanje. Ono pobeđuje i najuporniju radoznalost.

Kraljice sveta: Ako niste čuli za Yaa Asantewaa, krajnje je vreme. Jedna žena protiv kolonijalnih sila.

Sve je u nijansama: Doživljaj boja ne zavisi samo od svetla, vida i optike, već je i psihološki i istorijski uslovljen, a sve to je pak povezano sa jezikom. Kako smo kao civilizacija pošli od nekoliko osnovnih boja do razaznavanja obilja nijansi, otkriva kratki video magazina Vox.

Oceni 5