Paklena kuhinja XXZ magazina
Celer 01 S

Photo: Pexels

Salatom protiv mamurluka (ili: salata od celera)

Ko ne jede u pekarama, taj ne zna šta je patnja. Peciva su dobra strategija za uštedu vremena, budući da su već pečena, istina uglavnom bajata, pa čoveku u večitoj žurbi pomažu da obezbedi nešto kalorija, uglavnom previše.

Da bi se efekat lisnatog testa bar donekle neutralisao, potrebno je da se ponekad nešto i skuva, u slučaju nužde i isprži. Što više povrća, kažu eksperti, pa makar i onog bezukusnog, koje na policama supermarketa čami toliko dugo da se bašte i ne seća. Tu su svakojake jestive biljke, a najbolje su sveže. Na primer celer. Za one koji jedu zeleno – štapovi ove biljke odličan dodatak. Posebno u slučaju mamurluka (ne tvrdim da salata leči, ali pomaže). Ako su vam dosadili tradicionalni recepti – izmišljajte ih ili menjajte. Tačno je da salate najčešće ne komplikuju život, recepti dakle mogu da budu jednostavni – sigurno su zdraviji od bajatih poslastica iz izloga. Uzmite na primer recept za salatu od celera i prilagodite ga sebi i svojim prehrambenim željama.

Za ovu izmišljotinu je potrebno:

Štapovi celera

Grčki jogurt (može i mladi sir)

Beli luk u prahu

So, ulje, sirće (ili limunov sok)

Štapove celera iseckajte (ali ne previše sitno jer hrskavost ovde igra posebnu ulogu) i stavite u činiju. Posolite, pouljite i dodajte sirće ili limunov sok. Potom i grčki jogurt, a beli luk ako vam prija (odlično je i bez ovog začina). Nema na čemu.

Oceni 5