Retro feljton: Lukovićeva rubrika „Singlovi“ iz „Džuboksa“ (24)
ključala voda

Photo: Wired

Samleti refren i obariti dirigenta u vreloj vodi

Stigao je i taj 12. septembar 1980, kad se u prodaji pojavio „Džuboks“ broj 97. Rubrika „Singlovi“ sa šest kandidata odslikava jesenje raspoloženje pomalo depresivnim izborom tema, od žala za dobrim gostionicama, preko ljubavnih padalica do potrebe da budemo srećni kao morski pas.

***

FABRIZIO DE ANDRE – Andrea/ Folaghe (RTV Ljubljana - Ricordi)

Latinski ljubavnik nedelje Fabrizio De Andre još uvek pevuši i pomalo svira u triju PFM, a u časovima očaja obično ode u studio i snimi pokoju pesmicu. „Andrea“ je sedativ protiv suza, nagomilanih razočaranja i dešperata, ali Fabrizio sve nevolje podnosi sa stoičkom hrabrošću: u moru akustike i posleponoćnih raspoloženja, njegov glas, začuđujuće miran i leden, ne odaje utisak da su ga napustile sve ženske ovog sveta među kojima je i Andrea, okrutna i pokvarena.

Fabrizio je motiv više da o italijanskoj pop kanconi sudimo kroz švalerske naočare. Još ako svemu pridodate špagete i belo vino iz Toskane, u tri ujutru Andrea može da prođe kroz vaš krevet, a da je ne primetite. Povera bella donna...

PEPEL IN KRI - Apuntamenti/ Lađe (RTV Ljubljana)

U veliku festivalsku posudu, prethodno očišćenu i premazanu lakim slojem mediteranskog ulja, istucajte tri pevača i smrvite nekoliko pevačica. Dodajte dvesta grama gitarskih solo deonica, kašičicu mora i sunca, samlevene refrene i obilno posoljen tekst. Dobro ugrejanu posudu stavite u pećnicu i u međuvremenu pripremite sos od zabavnomuzičkog šlaga: dva jaja, gudački orkestar i dirigenta obarite u vreloj vodi i toplu mešavinu lakonski prospite na gotovo jelo.

Služite s kockicama leda i vazelinom u tanjirima sa velikim cvetovima perunike. Gutati u malim zalogajima da se ne zagrcnete i ugušite. Sve zaliti amonijakom i još malo ohladiti. Obilan i kaloričan obrok trebao bi da bude dovoljan za tri normalne osobe muškog pola.

NOVI FOSILI - Čuješ li me je ti drago/ Pomorska večer (Jugoton)

Pripadnici i predvodnici MOR pokreta u našim rodnim krajevima, svojim singlom udarili su tačku na svoj uspeh u pomenutim predelima. „Čuješ li me je ti drago“ ima sve potrebne činioce radosnog MOR zakona: neodoljiv refren, mnogo raspevanosti, humpa-cumpa tempa, ljubavnog teksta, nežnog klavira i ženski glas koji iz tame izlazi na svetlo dana, izazivajući u slučajnom slušaocu plamen i žar prošlih avantura.

Sve ovo bi trebalo da znači da Novi fosili rade ono što treba i da u svom fahu nemaju premca. Istina, vi to ne morate voleti (ne volim), ne morate slušati (ne slušatm), ali nešto morate priznati (priznajem) i prihvatiti kao što jeste. U poređenju s „hotelskim cijukanjem“ ovo je progresiva. Zato, dižite palčeve i sidra: zar vam nije drago što ih čujete?. Eh...

ANDREJ ŠIFRER - Vse manj je dobrih gostiln/ Oče/ Debeluhi/ Moja dama (RTV Ljubljana)

Dvostruki singl s četiri numere Šifreru daje za pravo da kaže da je nastavio tamo gde je stao albumom „Od šanka do šanka“. Nije samo reč o tekstualnom vezivanju za gostionice i šankove, već o logičnom oblikovanju zvuka na koji smo navikli i koji je tipičan za Šifrera: blend akustike, countryja, pseudoreggaeja, kombinacija koja varira od songa do songa i koja boji atmosferu lucidnom instrumentalizacijom i duhovitim tekstovima. Pesme „Oče“ i „Debeluhi“ mnogo su uspešnije od ostatka ovog maxi singla: u njima je mogućno naći jednu svežinu, pravi autorski stav, prepoznatljiv i konstruktivan, koji slušaoca uverava da pred sobom ima čoveka s mnogo duha za opservaciju, za savremeno muzičko poimanje.

Produkcija Dave Cooka našla je načina da Šifrerove ideje pretoči u skladnu celinu unisonog sounda gde povremene solističke deonice svojom vrcavošću samo daju potrebnu dinamiku i dižu raspoloženje na stepen zadovoljstva. Ukratko, jedan dobar Šifrer koji bi bio još bolji da je umesto četiri poklonio publici samo dve pesme. Bilo bi efektnije i ubitačnije - ali, ovako, bar je omot sjajan. Drugim rečima, vredi kupiti i slušati i – gledati.

METAK - Da mi je biti morski pas/ Rock'N'Roller (Jugoton)

Muzički nastavak filma „Jaws“ stiže nam iz splitskog „Tetrapak“ studija, direktno od grupe Metak koja je dobro uočila šta ovog leta fali našim turističkim radnicima. „Da mi je biti morski pas“ nije nikakva frivoina alegorija, već motoričan, atraktivan i popularan rock zahvat u ukuse pedantnog potrošača koji na ovakve pesme pade ničice, uživajući u raskalašnoj dinamici, duhovitom tekstu i modernoj produkciji. Sve pomenuto dovoljno je za osvajanje čuvene „Džuboksove“ titule „Singl nedelje“ koju Metak može da urami i sačuva od zaborava budućnosti.

Naravno, ovakav singl samo je potvrda onoga što Metak mogu i što se od njih s pravom očekuje: zato, bar za trenutak, postanite morski pas, opustite se i krenite u ribolov! Nevine žrtve vas očekuju s neizmernom radošću!

RANDEVU - Ljubim te k'o mrak/ Devojka mojih snova (Beograd disk)

Randevu je novo dete Tihomira Pop Asanovića koji je sa nekim bivšim članovima Septembra i nekim novim ljudima hteo da podeli majčinsku brigu o rocku, servirajući publici ovaj singl mračnog naslova „Ljubim te k'o mrak“. Pošto ceo song neodoljivo vuče na Marifred Mann's Earthband i pesmicu „Blinded By The Light“, Randevu se već na prvoj stepenici spotakao, pao, razbio glavu i primorao me da shvatim da je ovo samo uzgredni poslić o kome je greška razmišljati dugo ili ga slušati par puta. Hoze Živanović ovde dobro peva, ali ni taj tračak svetla nije odagnao oblake s mog gramofona: na randevu nisam otišao, ostao sam kod kuće i zurio kroz prozor. Noć je bila randevunalna.

* Objavljeno u rubrici „Singlovi“ u Džuboksu broj 97, od 12. septembra 1980.

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 5