Kafkanijanska minijatura
Marijj 101 S

Photo: Marija Đoković/XXZ

Samoposlužna blagajna

Gledam sad kroz prozor, nema nikoga, ništa se ne čuje. Doduše, još je rano, ali radni je dan, već bi se nešto moglo početi događati. Ne želim podići roletu da ne pravim buku. Nakon onoga sinoć mislim da ću ostati pod stolom dok ne ogladnim. Hvala bogu, imala sam sreće i uspjela sam ugrabiti neku hranu, trebalo bi biti dovoljno budem li razumna s porcijama, a za to vrijeme ćemo valjda saznati kako stvari stoje. Dakle, ono sinoć. Znala sam da će se to kad tad dogoditi jer su svi malo previše nervozni u zadnje vrijeme, a još je gore otkad su uveli one samoposlužne blagajne. Još je bila i neka akcija na određene proizvode koju ja ili propustim, ili mi baš ti proizvodi ne trebaju. Ovaj put je ispalo dobro, kupila sam svijeće. Ostale su neke s božićnim motivima, ali što ima veze. Svijeća je svijeća.

Gužva je, u svakom slučaju, bila neviđena, a ta gospođa iz mog reda imala je prepuna kolica svega i jako se znojila, valjda zato što je prvi put bila na samoposlužnoj blagajni. Dalo se naslutiti da se sprema neka nevolja, ali ni u snu nisam mogla zamisliti što će to biti. To skeniranje proizvoda je još i nekako išlo, no problemi su krenuli s plaćanjem. Gospođa je bila nespremna, a blagajna, primijetila sam već prije, u zadnje vrijeme to dosta loše podnosi. „Pripremite gotovinu“, lijepo je ponovila nekoliko puta. „Pripremite gotovinu ili odaberite drugi način plaćanja“, rekla je sad već malo nervoznije. Gospođi je ispao novčanik iz ruke i sitniš se razletio po podu supermarketa. Što joj je bilo da je potrčala za tim kovanicama i ostavila nedovršen posao, nikad nećemo saznati, no čini se da je tu sve počelo.

Blagajna je totalno poludjela. „Pripremite gotovinu ili odaberite drugi način plaćanja!!“, orilo se trgovinom tako glasno da su mnogi dobili napad panike. Kako nije bilo ni kartice ni gotovine, blagajna se, a možda i s pravom, okomila na gospođu koja je u znoju lica svog pokušavala prstićima izvući kovanicu od pedeset lipa ispod stalka sa žvakaćim gumama, prezervativima i konzervama tune na akciji. „Vi gospođo, vama govorim!!!“, dreknula je blagajna, a gospođi su od straha opet ispale sve kovanice. Nije više bila sva svoja, baš kao ni blagajna i jedva je nekako izvukla karticu iz novčanika. Primijetila sam tračak olakšanja na njezinom licu kad ju je uspješno prislonila na automat, međutim, bila je to kartica od dm-a. Ili od Bipe, ne znam više.

Blagajna to stvarno nije očekivala i počela je lupetati koještarije koje je prestravljena gospođa slijepo slušala. „Pripremite gotovinu ili odaberite drugi način plaćanja i nakon tristo metara skrenite lijevo. Skrenite lijevo“, ponavljala je bez prestanka. Gospođa je potrčala ulijevo mašući s karticom i zabila se u staklena vrata. Pogrešna kartica je, čini se, unijela sveopću pomutnju, jer su i ostale blagajne počele lupetati zbunjujuće poruke. Postalo je dosta neugodno, valjda i zbog te silne galame. Jedna blagajnica pokušala je iskoristiti situaciju i krišom izvući gotovinu iz ladice, ali ladica se nevjerojatnom brzinom zatvorila tako da je prst ostao unutra s novcima. Mislim da je uspjela spasiti prsten. Nitko nije računao na takvu solidarnost, moram priznati.

Situacija je bila takva da je trebalo spašavati živu glavu, bez obzira na posljedice. Iskoristila sam trenutak i šmugnula kroz vrata koja su se nekim čudom nakratko otvorila, možda zato što se gospođa prestala zabijati i krvavog čela ostala ležati na podu s karticom u ruci. Ipak je bila za dm. Trčeći sam zgrabila onu tunu, nekog usporenog tipa odvalila sam svijećama s akcije i otela mu platnenu torbu punu hrane, spasivši živu glavu u zadnji čas. On nije bio te sreće i glava mu je ostala vani. Nekim čudom stigla sam do stana, iako ne bez posljedica. Uganula sam nogu jer sam zapela za frizerku iz obližnjeg salona koja je ležala na cesti. Gradom su čitavu noć odjekivali alarmi trgovina i automobila i krici nesretnika. Odjednom je sve utihnulo. Sad sam tu gdje jesam i vrijeme je za doručak, moj najdraži obrok. Danas će to biti konzerva tune.

*Prenosimo sa portala Radio Gornji Grad

Oceni 5