Imitator glasova
Suicid

Photo: www.pakistantoday.com

Samoubojstvo u sudnici kao primjer upozorenja

Piza i Venecija

Gradonačelnici Pize i Venecije dogovorili su se da s posjetiteljima svojih dvaju gradova, koji su stoljećima i Pizom i Venecijom bili na isti način očarani, zbiju neslanu šalu i to tako da potajice i preko noći toranj iz Pize presele u Veneciju i tamo ga postave, a da se venecijanski zvonik na isti način nađe u Pizi. Ali kako svoju nakanu nisu uspjeli zadržati u tajnosti, u noći kada su toranj iz Pize htjeli preseliti u Veneciju, a zvonik iz Venecije u Pizu, smješteni su u ludnicu i to, razumije se, gradonačelnik Pize u ludnicu u Pizi, a gradonačelnik Venecije u ludnicu u Veneciji. Talijanske vlasti prihvatile su se njihova slučaja u potpunoj diskreciji.

Strah

U lipnju prošle godine pred sudom se našao jedan Tirolac, optužen za ubojstvo školarca iz Imsta, a potom osuđen na doživotnu tamnicu. Tirolac, po zanimanju slagar, koji je trideset godina na zadovoljstvo vlasnika radio u jednoj innsbruškoj tiskari, pravdao se tvrdnjom da ga je bilo strah djeteta, što mu porotnici, međutim, nisu povjerovali, jer je slagar — za kojeg je ustvrđeno da je rodom iz Schwaza, a čiji je otac, kao majstor tirolskog mesarskog ceha, u toj zemlji uživao najviši ugled — bio visok metar i devedeset, te, kao što su se porotnici u sudnici imali priliku uvjeriti, u stanju da kuglu od lijevanog željeza tešku stotinu i pedeset kilograma glatko podigne na dva metra visine. Tirolac je školarca iz Imsta usmrtio takozvanom zidarskom žlicom.

Unutarnja prisila

Vatrogasci iz Kremsa našli su se pred sudom jer su svoje napeto platno za spašavanje izmaknuli i pobjegli baš u trenutku kada je samoubojica, koji je s izbočine na zidu jedne kremške građanske kuće nekoliko sati prijetio da će se sa četvrtog kata baciti u smrt, doista skočio. Najmlađi među vatrogascima izjavio je pred sudom da ga je na taj čin ponukala iznenadna unutarnja prisila, pa je, vidjevši da je samoubojica krenuo ostvariti svoju prijetnju, pobjegao, a da pritom ne ispusti platno iz ruku. Kako je on ujedno bio i najjači od šestorice vatrogasaca, povukao je za sobom ostalu petoricu i oni su, u trenutku kada je samoubojica — novine pišu da se radilo o nesretnom studentu — na trgu ispred kuće, na kojoj se toliko dugo zadržao, udario o tlo, svi do jednoga pali, zadobivši pritom mahom bolne tjelesne povrede. Sud, pred kojim se vatrogasac koji se s platnom za spašavanje prvi dao u bijeg, kao najmlađi i najjači među njima našao u svojstvu prvooptuženoga, oslobodio ga je zajedno s ostalom petoricom, iako po prirodi stvari nije mogao biti uvjeren u njihovu nevinost. Vatrogasci iz Kremsa godinama slove kao najbolji vatrogasci uopće.

Istraživači spilja

Takozvani istraživači spilja, koji su si postavili životni zadatak da istražuju spilje i koji su najveći interes oduvijek izazivali među velegradskim čitateljima ilustriranih revija, nedavno su se dali na istraživanje spilje između Taxenbacha i Schwarzacha, koja je dosada, kao što smo doznali iz novina, bila potpuno neistražena. Potkraj kolovoza, u idealnim vremenskim uvjetima, kako izvješćuje Salzburger Tagblatt, istraživači su ušli u spilju, s čvrstom namjerom da je oko sredine rujna opet napuste. Ali kako se istraživači spilja ni koncem rujna nisu vratili iz spilje, spasilačka ekipa, koja se formirala pod imenom Ekipa za spašavanje istraživača spilja, krenula je u spilju, ne bi li pritekla u pomoć istraživačima koji su u nju ušli koncem kolovoza. Ali ni ta ekipa za spašavanje istraživača spilja do polovice listopada još se nije vratila, što je zemaljsku vladu u Salzburgu ponukalo da u spilju pošalje još jednu ekipu za spašavanje istraživača spilja. Tu drugu ekipu za spašavanje istraživača spilja činili su najsnažniji i najhrabriji muškarci iz čitave zemlje, opremljeni najsuvremenijim inačicama takozvanih aparata za spašavanje u spiljama. No, baš kao i prva, ta je druga spasilačka ekipa doduše prema planu ušla u spilju, ali se ni do početka prosinca iz nje nije vratila. Na to je služba koja je pri zemaljskoj vladi zadužena za istraživanje spilja izdala nalog jednom pongauškom građevinskom poduzeću da spilju između Taxenbacha i Schwarzacha jednostavno zazida, što je učinjeno još prije Nove godine.

Primjer

Izvjestitelj iz sudnice najbliži je ljudskoj bijedi i njenoj apsurdnosti, stoga ta iskustva po prirodi stvari mogu potrajati neko vrijeme, ali nikako čitav život, a da se pritom ne poludi. Sve što je moguće, nemoguće, nevjerojatno, pa i najnevjerojatnije, danomice se na sudu prezentira njemu, koji izvještavajući o stvarnim ili samo pretpostavljenim, no po prirodi stvari uvijek sramotnim zločinima zarađuje svoj kruh, pa mu opet po prirodi stvari ne treba dugo, a da ga ništa više ne može iznenaditi. O jednom slučaju, koji mi se i dalje čini najneobičnijim u mojoj karijeri sudskog izvjestitelja, ipak bih rado ponešto ispričao. Nakon što je, kako je naveo u završnoj riječi, jednog posebno okrutnog ucjenjivača — dobro se sjećam, radilo se o jednom izvozniku govedine iz Muraua — osudio na dvanaest godina tamnice i novčanu kaznu od osam milijuna šilinga, viši sudski savjetnik Ferrari, koji je na salzburškom Zemaljskom sudu, odakle sam, kao što sam rekao, godinama izvještavao o svemu mogućem, sve vrijeme bio dominantna Figura, po objavi presude još je jednom ustao i rekao da će sada dati jedan primjer upozorenja. Nakon te neuobičajene najave, munjevito je gurnuo ruku ispod mantije i iz džepa izvukao otkočen pištolj, te si iz njega, na zaprepaštenje svih prisutnih u sudnici, ispalio hitac u lijevu sljepoočnicu. Bio je na mjestu mrtav.

Milosrđe

Jedna starija dama iz našeg susjedstva u svome je milosrđu otišla predaleko. Primila je k sebi, kako je mislila, jednog siromašnog Turčina, koji je isprva bio zahvalan što više ne mora živjeti u trošnoj kolibi koja je ionako bila predviđena za rušenje, već, zahvaljujući milosrđu stare dame, smije stanovati u njenoj gradskoj kući, smještenoj usred prostrana vrta. Kod stare dame, koja ne samo da ga je oblačila, već ga je s vremenom doista i razmazila, radio je kao vrtlar. Jednoga dana Turčin se pojavio na policijskom komesarijatu i rekao da je ubio staru damu koja ga je iz milosrđa primila u svoju kuću. Zadavio ju je, kako je prilikom lokalna očevida, koji je odmah uslijedio, ustvrdila sudska komisija. Kada su ga članovi sudske komisije pitali zašto je davljenjem usmrtio staru damu, Turčin je odgovorio — iz milosrđa.

*Iz knjige “Imitator glasova”, preveo s nemačkog Boris Perić

Oceni 5