Weekend Videos
Fantoma 22 S

Photo: Facebook

Sanjarenje nam pomaže da rešimo realne probleme

Budan sanjati: Sanjarenje je važno, posebno onda kad nemamo želje ni ambicije da te snove ispunimo. Mašta obogaćuje naš svakodnevni život i sasvim je dovoljno da ponekad, u određenim slučajevima, sve ostane na tome. U drugim pak situacijama, sanjarenje nam pomaže da rešimo realne probleme.

Slovo koje pripada nama: Kvir je ranije imao pogrdno značenje, a kasnije je usvojen kao kišobran pod koji su stali gej muškarci, lezbejke, transrodne, biseksualne, te sve druge osobe koje se ne uklapaju u heteronormativnu većinu.

Biografske drame i šta sa njima: Iako se nama novi film o Elvisu svideo, činjenica je da biografske drame često prate formulu i u minornom broju slučajeva odstupaju od nje. Ne možemo zahvaljujući njima ni da bolje upoznamo zvezdu čiji je život u fokusu, niti da zagrebemo mnogo ispod površine. Ovakvi filmovi status legende ili učvršćuju ili narušavaju, a u oba slučaja smo daleko i od istine i od inovativnosti. Rešenje je, izgleda, u tome da sve prihvatimo kao fikciju. Filmovi to i jesu.

Kratki film za komšije: Uvek je ono drugo lepše nego naše, samo što obično nije. Drugi žive sa svojim mukama, koje su preteške baš kao i naše. Kad gledate kroz prozor, gledajte pametno.

100 godina remek-dela: Džojsov Uliks je jedno od onih dela kojem se divimo dok priželjkujemo da ga podrobnije razumemo. Ipak, ono strpljivo čeka svoje čitaoce, čeka da sazre i pristupe mu (nanovo) u bilo koje doba.

Ostanite sa sobom: Danas postoje saveti za sve, a neki su posebno korisni. Na primer ovaj.

Oceni 5