Popularnost i odgovorno ponašanje
Sansa 01 S

Photo: IMDb

Sansa Stark, vladarka jednakosti

Nakon što je postala poznata zahvaljujući jednoj od glavnih uloga u seriji Igra prestola, Turner je svoju slavu, između ostalog, iskoristila i za širenje tolerancije, te za podršku obožavaocima, a po pitanju osetljivih tema čije posledice odnose živote širom sveta. Iako je „svako gospodar svoje sudbine“, bez podrške mnogi pojedinci/ke ostaju usamljeni i ućutkani kakofonijom svakodnevnih dešavanja. Javne ličnosti imaju moć da utiču na javno mnjenje, budući da se njihovi glasovi bolje čuju, a odgovorno ponašanje nam je danas, čini se, potrebnije nego ikad.

Usvajanje onoga što izgovore poznate ličnosti ponekad je lakše od prihvatanja onoga što govore aktivisti, pa je aktivizam moćna alatka u rukama onih koji razumno koriste svoju popularnost. Turner na svom Twitter nalogu svakodnevno podvlači probleme poput sve većeg broja samoubistava, depresije, homofobije, i mnogih drugih. Njene reakcije ne ostaju neprimećene, tako da mediji, i drugi korisnici društvenih platformi, produžuju njihovo trajanje, i doprinose tome da ove odjekuju među najrazličitijim slojevima društva, što može da ih motiviše da dobro razmisle pre nego što sledeći put iznesu neki negativni komentar u vezi sa životom nekoga čije probleme i borbe niti poznaju, niti razumeju.

Nakon što je i sama rekla da se ne „zaljubljuje u pol ili rod, već u karakter i narav osobe za koju se zainteresuje“, Turner ne prestaje da se suprotstavlja onima koji homofobiju često koriste kao sredstvo izražavanja, te da podržava one koji se nose sa poteškoćama koje donosi različitost, te život u skladu sa identititetima koji nisu široko prihvaćeni.

Pored homofobije, Turner ističe i probleme depresije, te drugih mentalnih poteškoća, pa na njenom Twitter nalogu može da se pronađe i serija uputstava za to kako bi trebalo da se odnosimo prema osobama koje sa ovakvim poteškoćama žive:

 

Oceni 5