Weekend Videos
Catfi 02 S

Photo: Pinterest

Šansa za drugu šansu

Ko zaslužuje drugu šansu: Takozvana "cancel culture" ima svojih prednosti i mana. Kako nema adekvatnog prevoda, u našem jeziku se već odomaćio termin "cancelovati" nekoga ili nešto, a najčešće ono prvo. To znači da prestanemo da dajemo medijski prostor osobi koja se najširoj javnosti ili određenoj grupi zamerila rekavši ili uradivši nešto loše. Da prestanemo da je gledamo, slušamo, odnosno pratimo bilo šta što radi ili kupujemo njene proizvode. Takav postupak dolazi kao posledica političke korektnosti, koju jedni smatraju pogubnom, a drugi esencijalnom.

Kako je kontekst i u tom pogledu najvažniji, izvesno je da unapred datog odgovora i recepta nema. Žene koje stoje iza kanala The Take to razumeju, pa problemu prilaze iz više različitih uglova, ističući bitne razlike između onih koje zauvek treba precrtati i onih koji zaslužuju drugu šansu.

Nevidljivi ljudi: Kvir građani su pored nasilja godinama trpeli i brisanje, pa je svaki tekst, snimak, istorijski dokument, važan i neophodan kako bi se oživelo ono što se stolećima uništavalo.

Balašević za Amerikance: Jedan Amerikanac oženjen Jugoslovenkom razumeo je smisao Jugoslavije i Balaševićev značaj bolje nego mnogi od nas. Prethodne dve godine imao je običaj da povodom rođendana svoje žene snimi video o Balaševiću i da, između ostalog, približi Amerikancima njegovo stvaralaštvo. Ovoga puta oglasio se povodom smrti Đorđa Balaševića, uspevši da u samo osam minuta kaže ono najvažnije, i to s mnogo ljubavi i razumevanja.

Nova perspektiva: Chaima El Haddaoui, spisateljica i manekenka, uspešno razbija stereotipe i predrasude, te usput traga za pravom slikom.  

Zagonetka: Rešenje zagonetke nije nimalo teško, samo je malo verovatno.

Sećanje: Pre nekoliko dana preminuo je glumac Boris Komnenić, pa ga se sećamo kroz nekoliko pozorišnih predstava.

Oceni 5