Demagozi i prevaranti
Done15

Photo: thequeerfrontier

Šara, mara i dara

Proteklih dana smo svjedoci kako predstavnici nove vlasti, umjesto da rade ono što su obećavali, a to je uvođenje reda u državi, poštovanje zakona i evropskih standarda u zakonodavstvu, pokušavaju demagogijom da prevare javnost i uvale mu rog za svijeću. Pritom vrijeđaju inteligenciju mnogih koji makar nešto znaju o oblasti na koje se odnose šibicarski pokušaji. Obrazac u kojem vlast svaku anomaliju zloupotrebljava da bi dokazala kako ne valja sistem i kako je sistem u kojem oni imaju kontrolu nad institucijama superiorniji, efikasniji, nije ništa drugo nego urušavanje svih demokratskih principa i prodavanje ideologija koje smatramo crnim tačkama istorije civilizacije. Još su prvi zakoni u istoriji čovječanstva donošeni sa idejom da se ograniči samovolja vladara, da bi vremenom dobijali funkciju normiranja ponašanja svih u društvu.

U prirodi je svake vlasti da ima što manju kontrolu i što veću moć, posebno u balkanskim uslovima. Još kad u Crnoj Gori imamo na vlasti nepodnošljivo mnogo primitivizma, zatucanosti, uključujući vjersku, kompleksa,  onda to zahtjeva dodatni oprez. Nema ništa gore nego kad se iz vunenih čarapa uskoči u blindirane skupocjene automobile, okruženi buljukom tjelohranitelja. ‘Oće to da omunji i onda čovjek počne svašta da uobražava.

Zanimljivo je da je u Srbiji Crna Gora dobila, u najbolju ruku, status Pčinjskog okruga. Ustvari, više se mediji u Srbiji bave Crnom Gorom nego Pčinjskim okrugom. To vam je onaj dio Srbije čiji je centar regiona Leskovac. Sada i TV N1 ima redovnu minutažu posvećenu prilikama u Crnoj Gori iz ugla vlasti i onih koji je podržavaju. Malo – malo  pa se na RTS-u i drugim televizijama daje prostor crnogorskom premijeru, potpreśedniku Abazoviću, članovima Vlade ili vladajućih partija. Dirljivo je sa kakvim udvorištvom se političari vlasti obraćaju javnosti u Srbiji. Više kao da se pravdaju, nego što se ponašaju kao vlast suverene, nezavisne evropske države.

Između ostalog sam iz intervjua budućeg ex ministra pravde Crne Gore na RTS-u saznao da se konsultovao sa muslimanima u rodnom Baru oko svog mišljenja o Srebrenici i da su svi oni bili oduševljeni njegovim mišljenjem. Iako kaže da je pitanje o Srebrenici bilo manipulativno i sračunato, on se ipak unaprijed pripremio (sic!) i provjerio svoje mišljenje među barskim muslimanima!? Da čovjek ne povjeruje sopstvenim ušima.

U prošlom tekstu sam uveo izraz blablatori za junoše koji manjak znanja i iskustva nadoknađuju bujicama riječi, od kojih su najmanje polovina gola improvizacija, a prečesto, bogami, i gola laž. Tako nam je budući ex ministar pravde složio priču oko izmjena Zakona o slobodi vjeroispovjesti kako je poštovao procedure, dobio saglasnost od svih vjerskih zajednica, slagavši masno, da bi nas, takođe, obavjestio kako je gotov temeljni ugovor između Crne Gore i SPC. Što se potpisnika tiče, on ostavlja SPC da odabere hoće li ga potpisati srpski patrijarh ili neko koga on delegira. Opet je ponovio besmilicu o 800 godina SPC u Crnoj Gori, što pokazuje kako on doživljava pravnu nauku, pa je vjerovatno i tu glupost unio u sam temeljni ugovor. Tako ćemo imati nonsens da je u Zakonu o crkvama Srbije pravni kontinuitet SPC od 1836. i „Načertanija o duhovnoj vlasti“, a da će ta ista Crkva imati u Crnoj Gori kontinuitet od 800 godina? Mašala! E, pa, ćeraćemo se, Leposaviću, ako treba do Strazbura. Makar je trajanje SPC u Crnoj Gori prelako dokazivo! Pravno! Na ludilo svako ima pravo.

Nego, da ostavimo beogradske televizije, mnogo su zanimljivija šara, mara, dara gostovanja ministra unutrašnjih poslova i potpreśednika vlade na Tv Vijesti. Opšti utisak je ponižavajući i uvrijedljiv odnos obojice prema mislećim i obrazovanim ljudima, jer se oni, uglavnom, obraćaju pučini grdnoj, nudeći objašnjenja ili zamjenjujući teze sa ciljem klasične prevare javnosti. I nije sporno da će se naći publika za te njihove nečasne rabote, no se bojim da u susretu sa evropskim standardima ne doživimo da nam ta gospoda saopšte kako smo mi specifična zemlja i kako nam Evropa ne može nametati nešto što ne odgovara našoj situaciji! Jer mi malo zaliči na tu priču stav potpreśednika vlade da je mišljenje Venecijanske komisije – samo mišljenje koje ne obavezuje. Zaboravio je da je mišljenje Venecijanske komisije nametnuto u pregovorima sa EU i da je obavezivalo i prošlu vlast. Ali, očito, jedno je kad si opozicija, a drugo kad si vlast!

Potpreśednik vlade, sudeći po najnovijim informacijama, ne trepnuvši je slagao da je uputio novi nacrt tužilačkog zakona, usaglašen među vladajućom koalicijom, Venecijanskoj komisiji. Naravno, nije to jednina obmana, cio intervju vrvi od sličnih konstrukcija.  Takođe se izvlače, kao sa švedskog stola, primjeri kojima bi se potkrijepila potreba da se uzurpiraju sve tri grane vlasti. Kad god se pomene neki slučaj, slijedi „evo zašto treba promjeniti zakon“. U klasičnom maniru šarlatana, prevaranata, populista i nedemokratskih režima. Uvijek je moguće naći primjer koji nekome odgovara, ali i sijaset primjera koji poništavaju tu tezu i ogoljavaju suštinu zloupotrebe vlasti.

Ono što je najopasnije u tom intervjuu Dritana Abazovića jeste njegova rečenica da „nam“ trebaju ti zakoni kako bi se pokrenuli postupci „protiv petoro visokih ličnosti“ čime bi se, kako on kaže, prekomponovale političke snage. Ako je ono što mislim, a vjerujem da se o tome radi, Dritan Abazović se opasno igra vatrom namjerom da hapsi pojedine ličnosti kako bi obezglavio neke političke subjekte, dezintegrisao ih i tako komponavao neku drugačiju političku realnost. Pritom, on opravdano nezadovljstvo građana i njihovo javno ispoljavanje protesta manipulativno adresira na DPS, iako je čak i slabomislećem čovjeku jasno da je svaki protest produkovala vlast svojim postupcima!

Iskazana namjera Dritana Abazovića, koja nije nova i koja se često čuje u Crnoj Gori sa nepametnih adresa, da se navodnim rastom standarda pacifikuju podjele u Crnoj Gori, te da, zbog održanja aktuelne vlasti, pravi ustupke velikosrpskom nacionalizmu na štetu crnogorske nacionalne zajednice, opasna je igrarija koja neće ostati bez odgovora. Tako se definitivno neće pacifikovati nacionalizmi, već će se zaoštriti sukobi  do krajnjih granica. Verbalna uvjeravanja Dritana Abazovaća da neće dozvoliti ovo, da neće dozvoliti ono, odavno su obezvrijeđena onim što je do sada obećavao i sve prevario! Tek su njegove priče o navodnom  skorom blagostanju smiješne, kao i tvrdnje ministra unutrašnjih poslova da će u Crnu Goru, koja će biti prebogata za pet godina, nagrnuti stotine hiljada da traže sreću?! Da nije pogubno za moju otadžbinu, bilo bi smiješno sa kim imamo posla!

I tu dolazimo do ministra Sekulovića, koji, zajedno sa Abazovićem, prodaje šaru, maru, daru. Možda nijesam ekspert za pitanja statusa državljana, ali sigurno ne znam manje od onih koji su uzeli na sebe da riješavaju zaista mnoge propuste zakona o državljanstvu iz 2008. Ali, umjesto da ih rješavaju u skladu sa dobrom praksom demokratskog svijeta i komparativnim iskustvima zemalja slične veličine i brojnosti stanovništva, oni su krenuli da zloupotrebljavaju propuste kako bi izvršili drastične promjene u državljanstvu i biračkim spiskovima sa jedinim ciljem da promjene političku volju u Crnoj Gori u svoju korist. To što je prošla vlast dozvolila da oko 40 hiljada dobije devedesetih dokumenta i na osnovu njih državljanstvo, to što je bivša vlast od 2006-te dodijelila preko 30.000 državljanstava, to sve ide njima na dušu. Ali to ne može biti opravdanje da se nadalje urušava politička stabilnost u zemlji. Lažljive tvrdnje da je prošla vlast to radila da bi dobila na brojnosti svog biračkog tijela je potpuno besmislena, jer svaki slijepac vidi da su time sebi śekli granu. Skoro svi ti kojima je prošla vlast omogućila da postanu državljani Crne Gore prepoznati su na prošlogodišnjim  litijama SPC. Odjednom je postala jeres i teški nacionalizam reći da su na gostoprimstvo odgovorili negiranjem države koja ih je primila kad su bili u nevolji i velikosrpskim nacionalizmom.

Države različito uređuju pitanje državljanstva. One brojnosti stanovništva i veličine Crne Gore obično pitanje boravišta, stalnog ili privremenog, ne vezuju za pitanje državljanstva, niti za biračko pravo. Tako da bi se pitanje dužine boravka moralo izbrisati kao način imperativnog dobijanja državljanstva, a državljanstvo bi se moralo dodjeljivati po sasvim drugim kriterijumima. Prvi i osnovni bi morao biti odnos prema državi Crnoj Gori i lojalnost prema njoj, jer je to uslov u najvećem broju zemalja svijeta.

Ova pitanja zahtjevaju širu elaboraciju, ali ono što je elementarno, a što mnogi iz Vlade, sistemom šara, mara, dara pokušavaju podvaliti zamjenom teza, niko razuman ne misli da se novim odredbama zakona hoće oduzeti nekome državljanstvo ko boravi u inostranstvu iz bilo kojih razloga, a ko već pośeduje crnogorsko državljanstvo. To jednostavno nije ni moguće. Ni po Ustavu Crne Gore, ni po međunarodnim deklaracijama. Ono što je problem jeste što vlast želi da osobe koje su iz ekonomskih razloga napustile Crnu Goru i prijavile boravak u drugoj zemlji, u skladu sa zakonima te zemlje, izbriše iz evidencije  stalnog boravka na prijavljenoj adresi i tako ozakoni oduzimanje biračkog prava u Crnoj Gori!

Primjera radi, Srbija prepoznaje status prebivališta koje imaju svi građani koji su se rodili u Srbiji, ili koji odrede Srbiju kao mjesto stalnog prebivališta. Prebivalište se definiše po zakonu (“Sl. Glasnik RS”, br. 87/11) kao: „mesto u kome se nalazi centar njegovih životnih aktivnosti, profesionalnih, ekonomskih, socijalnih i drugih veza koje dokazuju njegovu trajnu povezanost s mestom u kome se nastanio …“, dok je boravište mjesto đe stanuje duže od 90 dana. Na osnovu prebivališta ostvaruje se, između ostalih, i biračko pravo, bez obzira na mjesto boravka.

Slično tome, svi građani Crne Gore koji imaju porodične kuće, stanove i sl. đe su bili prijavljeni u Crnoj Gori prije nego su otišli iz ekonomskih razloga u inostranstvo i prijavili boravak, ne moraju da stalno borave u Crnoj Gori da bi ostvarili biračko pravo, koje je neprikosnoveno i spada u osnovna ljudska prava po međunarodnim poveljama! I niko, gospodo iz Vlade, ne manipuliše građanima, već je jasna namjera što se želi postići. Niti vam to treba proći kod građana Crne Gore, niti međunarodna zajednica smije dozvoliti da se na tako prizeman i otrcan način učvršćuje jedna nedemokratska vlast biračkim inžinjeringom. Priče o šovinizmu ostavite za malu đecu.

*Tekst prenosimo sa portala Aktuelno uz dozvolu autora

Oceni 5