Od 14. do 21. avgusta
SFF 2020

Photo: Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival isključivo online

Zbog alarmantne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, 26. Sarajevo Film Festival (14-21. avgust) u potpunosti će biti održan u online formatu. Odluka je doneta na osnovu uputa i informacija Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo, Vlade Kantona Sarajevo i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 4. avgusta 2020. One uključuju i “preporuke stanovništvu na području Federacije BiH da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoje kretanje”.

Sarajevo Film Festival na ovaj način potvrđuje odgovornost i obavezu prema zajednici u kojoj djeluje.

Gledaoci iz cijele Bosne i Hercegovine i regije na online platformi ondemand.sff.ba će moći gledati filmske programe Sarajevo Film Festivala. Putem ove platforme gledateljima će biti omogućen pristup i pratećim programima, kao što su predavanja i razgovori sa autorima.

Sarajevo Film Festival počinje u petak 14. avgusta u 20 sati svjetskom premijerom filma "Koncentriši se, baba" Pjera Žalice na ondemand.sff.ba.

Selekcioni tim 26. SFF-a, pod vođstvom kreativne direktorice Izete Građević, pogledao je čak 750 filmova, od kojih je 130 dugometražnih igranih, 220 dokumentarnih, 250 kratkih i 150 studentskih, a odabrao je filmove autora iz svih zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, kao i iz Albanije, Jermenije, Austrije, Azerbejdžana, Bugarske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Malte, Moldavije, Rumunije i Turske.

Od 14. do 21. avgusta 49 filmova biće prikazano u takmičarskim programima igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma, od kojih će čak 29 filmova imati svjetske premijere.

Oceni 5