Otvoren 4. Međunarodni sajam književnosti Bookstan
Bookstan 2019

Na otvaranju Bookstana: Chris Keulemans vodi razgovor sa Kaderom Abdolahom

Photo: Milomir Kovačević Strašni

Sarajevski dani literature

U Sarajevu je sinoć, razgovorom Kadera Abdolaha sa čitateljstvom otvoren 4. Međunarodni sajam književnosti Bookstan, regionalna manifestacija koja, sledeći prvi moto No East-No West okuplja autore i teoretičare sa prostora zajedničkih jezika i srodnih kultura. Ključni ovogodišnji program okupljanja odvija se pod sintagmom Fantom slobode, i u okviru glavne teme biće održavani razgovori autora, razmena iskustava  i mogući način da se iskorači iz dosadašnjeg ustaljenog miljea. U paralelnom, pak, programu i diskusijama na temu “Građanin/ka svijeta” govoriće se o tome odakle dolaze građani i građanke sveta, čemu streme, kakve su im nade, sa čim se suočavaju. 

Fantom slobode: Katja Petrowskaja, Kristina Ljevak i Senka MarićAutor ovdašnjih hitova “Klinasto pismo” i “Kralj” Kader Abdolah duhovito je govorio o detaljima svoje biografije i sadašnjem statusu zvezde i čitanog autora. Rođen je u 1954. Teheranu; čukundeda mu je bio nekadašnji iranski premijer, pesnika i osnivača iranske, odnosno persijske poezije. Abdolah je do 1985. živeo u Teheranu, da bi zatim, budući da je bio politički aktivan i da je pisao angažovano, napušta Iran.

U ovogodišnjem programu svoje knjige predstavljaju poznatii neafirmisani književnici. To su autori iz regiona, između ostalih, Srđan Sekulić, Balša Brković, Bekim Sejranović, Lana Bastašić, Svetislav Basara, Vladimir Arsenić. Radionicu sa mladima vodi Vladimir Arsenić koji ove godine podučava o pisanju o književnosti za novine. Jedan od najvažnijih gostiju je Džon Friman, američki pisac i kritičar.

O Izabranim djelima Zuke Džumhura: Selvedin Avdić, Jelena Zimonjić i Damir UzunovićVeć prvog dana Festivala predstavljeno je kapitalno delo Izdavačke kuće Buybook, osnivača Festivala - jednotomna knjiga Izabrana djela Zuke Džumhura, na ćirilici i latinici. Suizdavač je beogradska opština Stari grad koju je predstavila Jelena Zimonjić, najzaslužnija u njoj što su Džumhurovi napisi objedinjeni ugledali svetlost dana. Autorska prava izdavaču je ustupila porodica Džimhur, a ustalnoj komunikaciji sa njom bila je Jelena Zimonjić koja je sa čitaocima podelila iskustva i deo utisaka koje je čula “iz druge ruke”.

Damir Uzunović, direktor Buybooka, istakao je da je mnogo napora uloženo u dugotrajno nastojanje da se postigne dogovor sa porodicom o izgledu knjige i da je veliki deo posla obavio Goran Samardžić, jedan od suvlasnika Buybooka.

O knjizi je nadahnuto govorio poštovac dela Zuke Džumhura, popularni BH književnik Selvedin Avdić.

Naš čovek na terenu: Bojan Tončić u prvom redu“Zuko Džumhur je bio čovjek raskošnog obrazovanja i u ovoj knjizi ima mnogo istorije, geografije, umjetnosti, čak i politike; divnih anegdota, legendi. To su jako korisni detalji za svakog čitaoca i možemo ih uvijek naknadno dočitavati. Uknjizi su prelijepi crteži, jer je bio izvanredan crtač, spreman napraviti čudou tek nekoliko poteza”, rekao je Avdić.

Oceni 5