Stričeva kuharica
Sardela1

Photo: Pinterest

Sardele na gradele

U stvari nema jedinstvenog recepta za pripremu sardela na gradele. Netko ih uopće ne čisti. Skine im samo ljuske, a utrobu ostavi. To su uglavnom "morski profesionalci" kojima se to ne gadi, a pravo da vam kažem i meni je svejedno. Očišćene ili ne, ako su dobro spremljene nema bolje ribe. Vjerujte mi. Za dobre sardele na gradele dajem sve ostale vrste ribe. Samo škampe ne.

Budući da je ovo danas namjenjeno "kontinentalcima" koji mogu nabaviti svježu sardelu tamo gdje žive, onda ćemo sardelu očistiti od ljuski (lagano prijeđite rukom po sardelama od repa prema glavi i ljuske će se same skidati), očistite im utrobu, osušite ih krpom, posolite, umočite u maslinovo ulje i stavite ih na dobro zagrijanu rešetku gradela. Ne okrećite ih kao ćevape i ne močite ih više. Okrenite ih samo jednom, i to onda kada se donja strana već dovoljno ispekla (ali ne i izgorila). Ostavite da se napravi i druga strana, pa ih skidajte i stavljajte u jednu posudu u kojoj ih lagano prelijte mješavinom maslinovog ulja, kosanog češnjaka i peršina.

To su vam sardele na gradele ("kontinentalna" verzija). Uz to možete pripremiti krompir salatu, a dobro idu i sve vrste zelene salate. Ako kojim slučajem zalutate na kakvu primorsku – seosku feštu, gdje se rade sardele na gradele – kušajte obavezno da uporedite svoj "uradak" sa onim pravih profesionalaca. Ali ne očekujte krompir i ostale dodatke – eventualno samo komad kruha i vječno malu papirnu servijetu. Uvijek je premala da pošteno obrišete usta i ruke.

Dobar tek želi vam Stric.

*Prenosimo sa prijateljskog portala Pula-online

Oceni 5