Ciklus radionica o negativnim uverenjima
Flowers

Photo: thequeerfrontier

Savladavanje osnova sebe

Napred il' nazad, razlike nema;

Unutra il' izvana, zar nije isto!

Tu je, i tamo, i odmah za uglom!

Tek što umaknem, već me je stigao.

Ime mi reci svoje! Pokaži se, ko si!

(Ibzen, Per Gint)

Bavljenje sobom i svetom oko sebe za prosečnog čoveka predstavlja gotovo šamar. On funkcioniše tako što svakodnevnim procesima upravlja uz pomoć onoga što naziva slobodnom voljom, često zaboravljajući da je svesno delovanje ograničeno savremenim tokovima, te, budući da se kapitalizam osnažava na nivoima moći, upakovano u okvire kupovne snage pojedinca. Tako ponosan na individualnost sopstvene ličnosti, taj isti čovek često zaboravlja da ga obično vode samo nagoni koji njime upravljaju po sopstvenom nahođenju. Uslovljen procesima koje ne kontroliše, koje često ni ne poznaje, zaboravlja da se psihička stvarnost proteže dalje od svesnog, te to nesvesno koristi (a da opet nije toga svestan) kao skladište za sve ono sa čime ne želi, ili nema snage, da se bavi na svesnom nivou.

Da je moguće uspešno se pozabaviti problemima savremenog života, a iz specijalizovanog ugla, pokazuje i, druga po redu, serija radionica koje kombinuju tekovine telesne i art terapije, a namenjena je onima koji žele da savladaju osnove sebe. Za telesnu terapiju zadužena je Andrijana Kovandžić, diplomirani andragog i telesni psihoterapeut pod supervizijom, dok se za deo koji uključuje art terapiju postarala Mina Aleksić, akademska slikarka, art terapeutkinja i instruktorka Yoge.

Telesna terapija tvrdi da telo ne laže, te da su u njemu uskladištene sve naše potisnute emocije. Tehnikama telesne psihoterapije moguće je prevazići blokade koje sputavaju. Art terapija, sa druge strane, pruža novi, spontani način komunikacije i omogućava neposredno izražavanje onoga što se oseća, te uspostavljanje bližeg i direktnijeg kontakta sa sobom i drugima.

Radionice koje kombinuju ove dve metode održavaju se i u Beogradu, a da biste mogli da učestvujete morate prethodno da se prijavite na andrijana.kovandzic@gmail.com ili minaleksic@gmail.com.

Oceni 5