XXZ magazin preporučuje
Irish 01 S

Photo: IMDb

Scorseseova mračna tkanja

Film

The Irishman (2019)

Na film se dugo čekalo. Posle beskonačnih marketinških kampanja Martin Scorsese je obožavaoce obradovao još jednom mafijaškom sagom, te se The Irishman pojavio na platformi Netflix. Iako je tu, na dohvat ruke, mnogo je onih koji nas šalju pred velika platna i tvrde da je ovo film za bioskop, a zbog toga što Scorsese nudi sve ono što jedan film može da ima.

Iako na trenutke zasmeta to što stari De Niro igra i mladog De Nira, od 209 minuta, koliko film traje, ni jedan nije uludo potrošen. Pred nama se odvija priča o junaku koji je stigao do samog kraja svog života, da bi u tim poslednjim danima shvatio da ni jedna odluka koju je doneo nije bila dobra. I to je sve što ćemo da vam otkrijemo, ostalo je na Netflixu, ili u bioskopima - “You’ll see,” što bi rekao Bufalino.

Tigers Are Not Afraid (Vuelven) (2019)

Dok IMDb tvrdi da je ovo film iz 2017, RottenTomatoes kaže da je iz 2019. Bilo kako bilo, ipak smo ga propustili, a možda ste i vi.

Meksiko, napušteni grad, okršaji klanova i u sredini svega toga – deca. Deca čije su majke ubili pripadnici kartela, pa su ostala prepuštena ulici i jedna drugima. Socijalni realizam se meša sa magičnim realizmom, nešto poput onoga što je Guillermo del Toro uradio u Panovom lavirintu, pa mlade junake ne plaše samo kriminalci i njihovo oružje, već i utvare koje traže osvetu.

Rediteljka Issa López ponudila je emotivnu priču sa elementima strave i užasa, te svet u kojem su deca žrtve, žene mrtve, a muškarci prikazani kao grubijani, ubice i korumpirani političari. Nemoguće je ne primetiti paralelu sa realnim životom u Meksiku, gde se slične situacije dešavaju godinama unazad, a još od kada je 2010. počelo da se govori o „mrtvim ženama iz Huareza,“ budući da ih je do te godine ubijeno oko 400, dok se čak dve hiljade vodilo kao nestalo.

Serije

His Dark Materials (1. sezona)

Budući da se od serije mnogo očekivalo, ne čudi što je adaptacija istoimene trilogije Philipa Pullmana pojedine obožavaoce pomalo razočarala, ali ako se uzme u obzir to da se radi o fantaziji čija je ekranizacija izgledala kao nemoguća misija, onda možemo da budemo zadovoljni.

U centru priče nalazi se siroče Lyra Belacqua (Dafne Keen), koja iz napuštene bebe izrasta u pravu heroinu koja je tu da se bori za pravdu. Njen svet je sličan našem, ali se ipak radi o paralelnoj dimenziji koja nudi više od stvarnosti, a najpre u obliku životinjskih pratilaca koji su neraskidivo povezani sa svojim ljudskim paralelama.

Iako možda zaslužujemo još bolju adaptaciju, svakako smo dobili svet u koji možemo da pobegnemo kad nije sve baš tako lako, te tamo dobijemo neophodnu snagu za sukob sa demonima kojih ne manjka ni u ovoj našoj Srbiji.

Arde Madrid (2018)

Možda će Bog oprostiti, ali Franco neće. U takvoj atmosferi odigrava se radnja španske serije Arde Madrid. Pod diktaturom, represijom, stalnom opasnošću od policije i denuncijanata. Snimljena je u crno-beloj tehnici, besprekorno režirana, ispripovedana iz perspektive slugu i vi već zamišljate svu muku španskog naroda, patnju koju trpi temperamentna duša, flamenko koji se rađa iz boli potlačenih... I autori serije sve to znaju i beskrupulozno se poigravaju s takvim stereotipima stvarajući urnebesnu komediju.  Možda komedija nije bila inicajalna zamisao, ali je činjenica da ćete se naglas smejati.

Serija je zasnovana na stvarnim događajima, ali tako blago da svakog trenutka ta realnost može (i treba) da se istumba. Naime, Paco Leon, jedan od autora, reditelj i glavni glumac u seriji čuo je da su za vreme Francove diktature u Madridu u istoj zgradi živeli Ava Gardner i Juan Peron. Na anegdoti da Peron nije podnosio bučne žurke i raskalašni život komšinice iz Holivuda izmaštana je serija koja je i drama i komedija i dramedija i farsa i vodvilj... Mešavina žanrova kakvu samo Španci mogu da nam prirede.

Kako se lične i opšte inhibicije ispoljavaju dok se živi pod pritiskom crkve, države i društva i zašto se najbolje smejemo dok se smejemo sami sebi, zaključite uživajući u ovoj neobičnoj TV poslastici.

Knjige

Zovi me svojim imenom, Andre Asiman

Oni koji su film pogledali više od tri puta sada mogu da zgrabe i knjigu, te nastave da uživaju u sanjivim italijanskim situacijama iz osamdesetih godina prošlog veka, te se pridruže Eliju, a na putu odrastanja i samospoznaje.

Izdavačka kuća Štrik obradovala nas je i utolila žudnju za produžetkom, pa makar i u obliku ponovnog proživljavanja iste priče. Roman je dragocen i zbog toga što se obraća i kvir publici, koja još uvek nema baš mnogo prilika da uživa u pričama sa kojima može da se identifikuje, a na način koji je romantičan i sladunjav, ali ne i patetičan, nešto kao dugo letnje popodne.

Šaptač u tami, Hauard F. Lavkraft

Ovo je štivo za ljubitelje strave i užasa, redovi koje davno ispisao Lavkrfat – pisac pre i posle kojeg su mnogi pisali horor prozu, ali ne tako savršeno.

Što bi rekao Mišel Uelbek - "Čitanje Lavkrafta predstavlja paradoksalnu utehu za izgubljene duše ovog sveta," a u to možete da se uverite kroz sedam priča majstora kosmičke strave, do sada neobjavljivanih kod nas. Za to se postarala izdavačka kuća Orfelin iz Novog Sada.

Pesma

The Big Moon, Your Light

The Big Moon je ženski indie rock kvartet iz Londona. Da je svet posložen kako treba, bile bi The Bangles 21. veka, a ovako smo mi tu da im pomognemo da dođu do prvog miliona pregleda novog singla na YouTubeu.

Video igre

No Players Online

U prezaposlenom svetu nije lako završiti bilo šta, pa ni video igru, te su kratki formati rešenje koje donosi nešto uživanja čak i onima koji nemaju puno slobodnog vremena. Takva je, na primer, No Players Online, koja ne zahteva sate igranja, a nudi “punoću” priče.

U svitanje online gejminga nije bilo opcija koje omogućavaju spajanje igrača, te automatskog povezivanja sa drugima, pa se u igrama poput Quake, Unreal Tournament ili Counter-Strike nudila lista servera, pa se dešavalo da neki budu bez igrača, što znači da je onaj koji je prvi stigao morao da provede neko vreme sam, a dok se ne pojave protivnici.

No Players Online taj momenat pretvara u interaktivnu kratku priču u kojoj igrač pronađe VHS snimak o nezavršenoj Quake igri iz prošlosti. Mapa je potpuno staromodna, te donosi vintage zadovoljstvo, pa je usamljenost u igri više zanimljiva nego strašna, bar u početku. Zadatak je da se dođe do zastave protivničkog tima, iako je prilično jasno da nema drugih igrača, a u povratku napetost raste budući da se mapa menja na neočekivane načne.

*Kontrapreporuke

Catherine the Great (2019)

Više ni Helen Mirren u glavnoj ulozi nije garant za kvalitetan sadržaj. Nisu garant ni uložena sredstva, ni ogromni budžet koji nudi HBO. Serija Katarina Velika je, jednostavno, negledljiva, i to ne zato što nije istorijski verodostojna (jer nije reč o dokumentarcu), već zato što je u svemu preterana, a suštinski prazna. Ako izdržite i odgledate makar jednu epizodu u celosti, heroj ste.

The Influence (La influencia) (2019)

Da smo religiozni, krstili bismo se u neverici. Već na samom početku vam je jasno šta će se na kraju dogoditi, ali vam nije jasno zašto. Ko je baba, ko je unuka, ko je veštica, ko je koga zlostavljao i omađijao, gomila likova, ni jedan završen do kraja, i sve to u 99 minuta.

Film je dosadan, veštica je nepokretna, unuka je luda, a tetka zakopana u bašti. Toliko od nas.

 

Oceni 5