Serija "Yellowjackets“ (prva sezona, 2022)
Yellowjackets 01 S

Photo: Rotten Tomatoes

Sećate li se dobrog „Gospodara muva“?

Život ima više smisla kad nas drži u pripravnosti – dok zahteva pažnju i veliki napor, ne prestajemo da se krećemo. Nevolje počinju kad se sve dobije na tacni, jer dok se krijemo među modernim građevinama, zagledani u ekrane pametnih telefona, zaboravljamo šta je stvarno važno.

„Ne znaš šta nosi novi dan“ je jedno od onih opštih mesta koja slušamo s prezirom. Serija Yellowjackets raste iz slične ideje, budući da tera na razmišljanje o tome koliko naizgled beznačajne odluke utiču na život. Takve misli su naravno beskorisne, budući da nam ne donose ništa osim glavobolje. Ipak, kada se pretoče u scenario dobijamo savršen psihološki horor s primesama drame, komedije, romantične drame i brige za sudbine junakinja i junaka koje smo tek upoznali, a već zavoleli.

Sećate li se dobrog Gospodara muva? Ispostavilo se da je priča strašna i aktuelna i danas, baš kao i 1954. godine kada je objavljena. Pripovest o dečacima koji se nakon avionske nesreće zateknu na pustom ostrvu, 2022. godine se pretvorila u priču o devojčicama koje posle slične nezgode završe u šumi, okružene visokim planinama. Zima samo što nije, a ne pomaže im ni što je s njima i jedan profesor, budući da je ostao bez noge.

Ukoliko ste žudeli za nečim što bar malo podseća na pomenutu knjigu, a niste od onih koji romane čitaju po više puta, ovo je serija za vas. Ima tu i drugih elemenata, mahom iz popularne kulture – tu su detalji iz danas već kultne serije Lost, neki momenti podsećaju na Kingovu Mizeri, a sličnost s pojedinim horor filmovima iz devedesetih godina prošlog veka opija.

U neočekivanim okolnostima devojčice su u prvi mah zbunjene, ali volja za životom ih brzo budi iz ošamućenosti. Divljina znači potpunu slobodu, pa se civilizovana ljuštura brzo odbacuje. Ali ta oslobođenost ima svoju cenu – u šumi hrana ne raste na policama, već na drvetu, a često dolazi zajedno s predatorima koji su žedni krvi. Nema lekova, grejalica, kućnih aparata, nema onih stvari koje nam svakodnevno skreću pažnju s toga da život prolazi.

Na prvi pogled pitoma, šuma vrlo brzo postaje nešto što izaziva jezu. Ispod površine raste ideja da je čovek udaljavanjem od prirode svašta zaboravio – stari bogovi su ona bića iz najstrašnijih bajki. Autor serije nam sve te užase otkriva postepeno, s velikom pažnjom, pa gledalac često ne može ni da pretpostavi šta ga čeka.

Radnja se odvija u dve vremenske ravni – period pre i posle avionske nesreće smešten je u 1996. godinu, dok je drugi deo priče postavljen u sadašnje vreme. Iz jedne u drugu vremensku zonu se prelazi bezbolno, pa scene često podsećaju na najveštiji vez. Jedno doba nas informiše o drugom, pa smo i pre nego što toga postanemo svesni, upali u vrtlog iz kojeg nema izlaska sve do poslednje epizode.

Yellowjackets se brzo izvlači iz priče o preživljavanju, jer junakinje pronalaze jezero i kolibu u šumi. Ta kuća je kao stvorena za priče iz žanra „koliba u šumi“ (cabin in the woods), jer ima tavan na kojem su mračne tajne – scena u kojoj se jedna od junakinja – Taissa  (Tawny Cypress) – prvi put penje na gornji sprat, te se taj trenutak ukršta s jednim sličnim užasom iz prošlosti, te jednim iz budućnosti, pravo je remek-delo.

Budući da je deo priče smešten u sadašnjost, jasno nam je da će grupa biti spasena, a znamo i koliko će vremena provesti u strašnoj divljini. Zahvaljujući tome možemo u potpunosti da se koncentrišemo na njihove odnose, koji se menjaju iz dana u dan. Razvoj je dramatičan, nimalo suptilan, ali Yellowjackets baš zbog toga deluje sveže, toliko da nije lako odvojiti oči od ekrana.

Serija sjajno izlazi na kraj sa svim potencijalnim problemima, pa joj sve polazi za rukom. Dobili smo najveći deo onoga što nam je potrebno, ali nismo sezonu koja traje beskonačno. Tu su i kvir junaci, te divna scena autovanja koja podseća na daljine koje smo prevalili prethodnih decenija – kad se Taissa i Teen Van autuju ostatku grupe, sledi aplauz. To ohrabri trenera Bena, pa i on učini isto – scena je katarzična, baš onako kako 1996. nije mogla da bude.

Završetak sezone nas ostavlja bez daha, budući da je tu veliki cliff-hanger. Ipak, obuzima nas zadovoljstvo kad shvatimo da nas čeka još jedna (a možda i više) sezona – vreme leti, a tu su i druge serije. Misterija iz pilot epizode nas ostavlja u nedoumici – ko je devojka koja umire odmah na početku? Saznaćemo na jesen.

Za kraj i ovo: Juliette Lewis, Melanie Lynskey i neverovatna Christina Ricci su još tri razloga zbog kojih je ovo serija koju bi obavezno trebalo pogledati.

Oceni 5