Bruce Weber: I spy with my little eye
Bruu 03 S

Photo: Bruce Weber

Seks, laži i noćne more

Nije bilo retko da se neka fotografija Brucea Webera čuva manje ili više diskretno, te da se, na primer, okači na zid iza vrata sobe, kako bi bila delimično nevidljiva kada se ova otvore. Na takvim fotografijama neretko bi se nalazili muškarci opaljeni suncem, na nekoj plaži, u nekoj manje ili više indiskretnoj situaciji, ili u šetnji nekim rascvetalim, ponekad i pokošenim, poljem, opušteni, zgodni, i što je najvažnije – u društvu drugih muškaraca. Fotografisani subjekti bili su često deo nekih marketinških kampanja, pa je društvo polako počelo da se privikava na njihovo prisustvo u određenim magazinima, ali su istrgnuti, iz magazina i konteksta, mogli da predstavljaju problem  u slučaju da se nađu priljubljeni uz zid spavaće sobe nekog mladića čija se seksualnost tek budila.

Weber je jedan od fotografa koji su brzo postali poznati po svojim publikacijama u poznatim magazinima, a učestvovao je u tolikom broju kampanja da ih se danas, kada ima 71 godinu, verovatno i ne seća. Često je bio i žrtva glasina koje su se bavile onim što se dešavalo na njegovim setovima, ali ni jedna nije ostavila ozbiljne posledice budući da im nije pridavao veliki značaj.

Mnogi su mu zamerali što živi u „staklenom ormaru,“ te što, iako je oženjen svojom agenticom Nan Bush, najviše pažnje poklanja homoerotskim motivima. Dugo se radilo samo o glasinama, ali su optužbe tokom 2018. postale jasnije definisane, te su se mnogi modeli požalili da ih je poznati fotograf često dodirivao, a pod izgovorom da želi da ih nauči kako da pravilno dišu tokom fotografisanja. Oni koji ne bi pristali na lekciju iz disanja nikada više ne bi bili unajmljeni od strane Weberove ekipe.

Weberow rad je čitavim generacijama predstavljao prvu asocijaciju na seks, te je neosporno da je homoerotiku uveo u mejnstrim, i to ne na zadnja vrata. Izabrani subjekti ličili su na neke drevne atlete, a fotografsko oko hvatalo je baš ono što je blisko gej senzibilitetu. Ipak, mnogi u njima prepoznaju i preteranu invazivnost koja, za razliku od onoga što su radili neki drugi kvir fotografi, subjektima oduzima lice, te akcenat stavlja na neke druge delove tela.


Galerija

Oceni 5