XXZ magazin preporučuje
The Tragedy of Macbeth

Photo: IMDb/Apple

Šekspir među senkama

Film

The Tragedy of Macbeth (2021)

Kad general Macbeth od tri veštice čuje ko je sledeći kralj, počinje da klija ideja da je to mesto baš njegovo. Šekspirov će junak, baš kao i mnoga ljudska bića tokom istorije, poverovati da je kruna za njegovu glavu.

Denzel Washington i Frances McDormand su odlično odigrali krvožedne plemiće, a za zlu kob je, kao što mnogi već znaju, kriva baš lejdi Macbeth. Iako je glavni glumački par brilijantan, mnogi su se za ekran zalepili kad su ugledali prvu vešticu, a onda sve tri, budući da ih igra ista glumica – sjajna Kathryn Hunter. Kad se pojavi, grči se u snegu, maše rukama kao krilima i ispušta krike kao gavran. Kažu da specijalnih efekata nema – glumica se samostalno uvrće kao neko mračno biće od gume.

Reditelj Joel Coen je po starom napravio novi svet – hladan i sterilan, jezovito lep, jer se vodilo računa o svakom detalju. Film The Tragedy of Macbeth nije obojen bojama, već senkama, a u njemu se stari Šekspir ukršta s fenomenalnom glumom onih koji žive u naše vreme.

Sundown (2021)

Još jedna od onih priča u kojima se malo govori, a mnogo toga kaže i oseti, ovoga puta dolazi iz ugla sredovečnog muškarca koji je iz nepoznatog razloga spreman da napusti porodicu, odrekne se novca i svega što ima, pa i tuđe ljubavi i pažnje.

Dok na letovanju u Akapulku porodica prima tužnu vest o pogoršanju bolesti, a potom i smrti majke, Neil odlučuje da slaže da je izgubio pasoš, ne bi li što duže, odnosno zauvek ostao u Meksiku. Vremenom otkrivamo motive koji stoje iza takvog postupka, razloge zbog kojih oni deluju najpre kukavički, a potom i odvažno. Da li je spas u povezivanju s drugima ili odricanju od bilo kakve veze pri suočavanju s konačnošću, šta je tu zapravo sebično, a šta altruistično, ako uopšte nešto jeste, te može li se, najzad, izbeći svaka patnja, samo su neka od pitanja koje Sundown provocira.

Iako usporen tempo filma ne bi odgovarao svakom gledaocu, dovoljno je tu malih misterija i nepoznanica koje pozivaju na odgonetanje i razmišljanje. Uz sve to, film traje pristojnih 80-ak minuta, što je sasvim dovoljno da ovakva priča bude ujedno i emocionalna i moćna. Što se dužine materijala tiče, nadajmo se da će i drugi filmski stvaraoci krenuti istim putem.

Kinky Boots (2005)

Sigurno je da posle ovog filma nikada više nećete gledati isto na obuću koja vam štiti osetljiva stopala. U pitanju je lepa priča o fabrici, radnicima, mladom nasledniku i drag kraljici koja stiže i spasava stvar. Pred njima je „jednostavan“ zadatak – da smisle novi proizvod koji će privući nove kupce i tako doneti zaradu od koje ima zavisi opstanak.

Istina je da Kinky Boots udovoljava ukusu većine, ali je uprkos tome važan. Ne samo da je duhovit, već je dublji od toga, toliko da ponire u one intimne ljudske veze koje se dešavaju slučajno, a onda rastu potpuno namerno.

Comets (2019)

Tri decenije nakon što su se rastale, Irina i Nana i dalje dobro pamte prošle dane. Kada se Irina vrati u gruzijski gradić koji je napustila da bi mogla da bude ono što jeste, pronalazi Nanu koja je tamo ostala i zasnovala „pravu“, tradicionalnu porodicu. Pred njima je težak zadatak – da pomire prošlost i komplikovana osećanja koja se nikada nisu ugasila.

Serije

Odwilz – The Thaw (mini-serija, 2022)

Prva poljska serija rađena za HBO Max donosi klasičnu detektivsku priču o potrazi za krivcem, odnosno krivcima, sredini koja ih na neki način podržava i tako zaboravlja žrtve, korumpiranom sistemu i pojedincima koji se bore uprkos svemu. U središtu ove priče je policajka Katarzyna, emotivno inhibirana, ali pravična, u žalosti za mužem, dok pokušava da odgaja ćerku koja ne bi trebalo da oseća posledice majčinog posla.

Međutim, kako to obično biva, Katarzyni je život u haosu, dobre namere nisu uvek dovoljne, a kreće i da je obuzima misterija ubistva ćerke javnog tužioca i pitanje ispaštaju li ćerke zbog grehova svojih očeva. Potraga za ubicom se komplikuje, stalno se pojavljuju nove informacije koje čas remete, čas unapređuju istragu, no od svega su jači detektivski njuh i, pre svega, smelost naše glavne junakinje. Njene vrline strane su mnogim njenim kolegama koji igraju na sigurno i zadovoljavaju se svakim zaključkom koji im deluje dovoljno verovatno, no, Katarzyna traga za jednom jedinom, a ne onom istinom koja joj se dopada.

Zahvaljujući sopstvenoj hrabrosti moći će da nađe i malo mira za sebe u tom turobnom Šćećinu, koji je svojom hladnom, maglovitom lepotom poslužio kao sjajna kulisa. Sve u svemu, serija ne nudi ništa potpuno novo i neviđeno, ali će ljubitelji žanra svakako uživati.

The Mopes (prva sezona, 2021)

Ova nemačka komedija bavi se svakodnevnom temom na neobičan i naizgled šaljiv način. Naime, depresija kao poremećaj raspoloženja i psihička bolest uglavnom više nije tabu, ali je u delima umetnosti i zabave prikazana bezbroj puta, čak i kad nije direktno imenovana. Čini se da su se zato autori ove serije opredelili za to da depresiju personifikuju, daju joj ime, zadatke i ljudski oblik, a sve kako bi pomogla glavnom junaku da konačno osvesti svoje probleme i potraži pomoć.

Glavni lik je muzičar, odnosno bivši član boy banda kojem solo karijera ne ide baš najbolje, pa beg od problema traži u drogi, alkoholu i usputnim aferama. Tako gubi dugogodišnju devojku, prijatelje, sponzorstva i ugovore, dok ga u stopu prati ona – Monika – odnosno depresija glavom i bradom. Vidi je samo on, dok drugima deluje da priča sam sa sobom i nemotivisano reaguje. Pored njega, Moniku vide i kolege, odnosno ostali poremećaji iz sfere mentalnog zdravlja koji rade u istoj „fabrici“ i dobijaju zadatke od nadređenih. Premda se čini da žele ljudima da napakoste iz čiste zluradosti, ispostavlja se da se psihički poremećaji javljaju s razlogom i da su zapravo tu da pomognu ljudima – ne da se u njima izgube, već da se s njima izbore, nauče da ih kontrolišu i, najvažnije, potraže pomoć. Nije ni tim poremećajima lako. I oni traže pomoć, osnivaju grupe za podršku, treba i njima neko za razgovor. Ukratko, sve je to ljudski.

The Boys (prva i druga sezona, 2019 i 2020)

Svi znamo superheroje – dobre i jake, plemenite, uvek pravedne. A šta kada se sve to promeni? Kad se nadljudska snaga udruži s ljudskom željom da se vlada svetom?

Svakih nekoliko godina se pojavi strip ili film koji čitaoce i gledaoce teraju da se zamisle i zapitaju se „Šta bi bilo da superheroji stvarno postoje?“ Sasvim je sigurno da bi se većina složila da bi onda sve bilo bolje – savladali bi sve zlotvore, ugušili kriminal, osim što možda ne bi. Serija The Boys od heroja pravi pop zvezde, lažljive i korumpirane figure koje su gadne kao pravi ljudi, s jednim dodatkom – imaju super moći zbog kojih su jači od svih (osim od drugih superheroja).

Folk med ångest - Anxious People (mini serija, 2021)

Komedije koje se vrte oko kriminalnih radnji nisu česta pojava, a i kad jesu ponešto manjka. Anxious People sve dobro balansira i ništa tu ne fali.

Grupa glavnih junaka u priču ulazi sasvim slučajno – svi se zateknu u stanu koji je na prodaju. Kad maskirani zlotvor uleti u dnevnu sobu, svako reaguje na svoj način, sve dok pretnja ne utekne. Epizode nakon toga ulaze u živote svakog od njih, pa se slagalica polako sklapa sve do kraja, kada i kulminira – jasno je da od početka svaki pošten gledalac želi da zna ko je lopov.

Knjige

Philip Kerr „Berlin Noir“

Originalno objavljena 1994, ova obimna trilogija sadrži prva tri romana (March Violets, The Pale Criminal, A German Requiem) koja je Kerr napisao od 1989. do 1991. godine. Opsednut modernom nemačkom istorijom XX veka, naročito metodologijom fašizma, Kerr je kroz lik i delo policijskog inspektora (Bernie Gunther, junak ove knjižene franšize u čak 13 knjiga) uspeo ne samo da objasni mehanizme nacizma, već da plastično opiše svu mračnu atmosferu straha, propagande i masovne hipnoze. Berlin Noir je danas, po mnogo čemu, aktuelno i poučno štivo, naročito jer se u mnogim detaljima potezi nekadašnje Hitlerove Nemačke savršeno prepoznaju u sadašnjoj Putinovoj Rusiji – od diktature, preko policijskog terora do totalne medijske cenzure. Briljantna knjiga autora koji je, nažalost, umro marta 2018, samo nekoliko dana uoči pojavljivanja njegove poslednje knjige Greeks Bearing Gifts.

Bora Ćosić „Priče o zanatima“

„Ja sam tada mislio da su Rusi nekakav zanat, jedan od najvažnijih. Inače, ruski ljudi bili su slični mome tati, ujaku i ostalima, osim što su nosili naočare, gledali u nebo i pravili se da su tužni. Ruski i naš narod bili su jako slični u piću, psovkama i naročitoj ljubavi prema jednom polu, ženskom. Ruski jezik uvek je bio sličan našem, samo je imao neke produžetke. Rusi su govorili kao što govori svaki naš čovek, samo pijan. Sve ovo jako nas je uzbuđivalo, naročito tetke. One su se žalile: 'Zbog čega nismo rođene kao Ruskinje!' Mama im je objašnjavala: 'Sad ne bi imale leba da jedete!' One su odgovarale: 'Pa neka!'“

Muzika

Bivši frontman grupe The Rascals i još uvek vođa banda Last Shadow Puppets, zajedno sa Alexom Turnerom, Miles Kane, ima odličan solo album pod nazivom Change The Show, koji je izašao u januaru. Don't Let It Get You Down i Nothing's Ever Gonna Be Good Enough sa Corinne Bailey-Rae su naši favoriti sa tog albuma.

 

Nostalgija

Trois couleurs: Blanc – Three Colors: White (1994)

Uvek je dobro vreme da se podsetimo baš svega što je radio veliki Krzysztof Kieslowski.Three Colors: White je priča o gubitku, o ljubavi, o prevari i zločinu. Autor nam nudi sjajnu priču o patološkoj vezi, dok usput pravi satiru od razlika između Istočne i Zapadne Evrope.

Dokumentarni film

Taming the Garden (2021)

Ljudska bića s puno novca se često bave uvrnutim hobijima, ali teško da je ikada ikome ranije palo na pamet da sakuplja živo drveće. Bivši gruzijski ministar radi baš to, ali ga ne interesuju mladice – on pronalazi i kupuje stabla koja su stara po 100 i više godina, a neka su visoka kao zgrade s petnaest spratova. Ovi stoletni giganti se čupaju iz rodne grude i sele u njegovu privatnu baštu, ili šumu.

Horor

El orfanato – The Orphanage (2007)

Ovo je klasik. Ovo je i priča o duhovima i film o ukletoj kući, pun krug i sve što je potrebno svakome ko bi da se odmori od novih horor ostvarenja.

Video igre

Elden Ring: Igra puna izazova i prepreka

Igra Elden Ring se najavljuje od prošle godine, a konačno je 25. februara stigla na PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X, Xbox Series S, Xbox One i PC). Ljubitelji fantazija su bili nestrpljivi, pa je i zbog toga brzo postala hit.

Radi se o scenariju za koji se tvrdi da bi mogao da promeni to kako doživljavamo RPG – priča je nastala iz saradnje Džordža R. R. Martina i izvršnog direktora kompanije From Software – HidetakeMijazakija, što već mnogo obećava.

O igri se mnogo priča, a poslednja tema je u vezi s kompleksnošću nivoa – tvorci tvrde da im nije bila namera da naprave igru koja se prelazi kao od šale, ali kažu da su sigurni da će više igrača stići do kraja nego u nekim drugim FromSoftware naslovima.

Igrači koji su igru već testirali, tvrde da je vrlo dobra. U pitanju je prva velika From Software igra nakon naslova Sekiro: Shadows Die Twice iz 2019. godine, a radi se o otvorenom svetu s konjima, vitezovima i zmajevima. Temelji se na stilu Dark Souls franšize, samo što se radi o mnogo većem otvorenom svetu, koji će igrači sasvim sigurno istraživati sa zadovoljstvom.

*Kontrapreporuke

Choose or Die (2022)

Ovo je lako mogla da bude nova franšiza, ali bolje ne. Za to je potrebno mnogo više svega, ponajviše smisla.

 

Oceni 5