Sex Education, škola na malom ekranu
Sex Education1

Photo: Twitter

Seksualno obrazovanje i važna lekcija o strahu

Britanska komedija za tinejdžere, ali i za one malo starije, već treću godinu čini da se drugačiji osećaju malo manje usamljeno. Učenici i roditelji uspešno rešavaju lične dileme, ali tako da sve izgleda potpuno prirodno. Zahvaljujući tome smo još jednom došli do onoga što bi već trebalo da znamo – ljubav i razumevanje leče mnoge društvene anomalije.

U četvrtoj epizodi treće sezone učenici su podvrgnuti staromodnim časovima seksualnog obrazovanja, a iz toga nastaje panika. To je dobar podsetnik na sadržaje zbog kojih su starije generacije hendikepirane i danas – seks je bio strašna babaroga, a sve drugačije je donosilo bolest i bolnu smrt.

Budući da se ni profesori nisu složili sa starim edukativnim metodama, profesorka Sands učenicima šapne da bi bilo dobro da se informišu na nekom drugom mestu – recimo na klinici koja se ne bavi starom anti-seks propagandom.

Kada Anwar, jedan od autovanih gejeva u seriji, uđe u ordinaciju, sačekaju ga pitanja o seksualnom ponašanju. Zdravstvena radnica ga u jednom trenutku pita da li koristi zaštitu tokom seksa, a on odgovara potvrdno i dodaje da ne želi da umre. „U svakom filmu koji sam gledao gejevi umiru od AIDS-a“, kaže Anwar, „ Ja ne želim da umrem, pa stalno koristim kondom“.

Iako je odgovorno ponašanje tokom seksa neophodno, strah je suvišan, čak opasan. Lekarka će mladom Anwaru uskoro objasniti da je pandemija HIV virusa prošla, te da se s virusom danas normalno živi. Redovna testiranja i PrEP (lek koji štiti od virusa) su odlične mere kojima svako lako može da se zaštiti.

Ako se ima na umu da je serija namenjena mladima, ovo je dragocena lekcija. Pandemija HIV virusa je odnela čitave generacije gej muškaraca, a posledice se osećaju i danas. Ne samo da smo ostali bez važnog kulturnog nasleđa, već situaciju i dalje koriste protiv nas, pa se o seksu govori kao o demonu koji je tu da kazni drugačije.

Korisne informacije u popularnim serijama su odličan način da mlade LGBTIQ+ saznaju o onome o čemu retko ko s njima razgovara. Istina, tu je internet, ali glas osobe koja razume ne može ništa da zameni. Možda je ovo dobar povod da se razmisli o seksualnom obrazovanju u školama, ali onom koje ne dolazi iz srednjeg veka.

Oceni 5