Spoj modernih i retro elemenata
S. Lounge

Photo: Youtube

Sergio Lounge, novi band na beogradskoj sceni

Sergio Lounge je pobjednik ovogodišnjeg Demofesta u Banja Luci, što je samo po sebi važna stvar, ali još je važnija to što je riječ o neobičnoj, gotovo pa jedinstvenoj pojavi na srbijanskoj i regionalnoj sceni. 

Bio sam nekoliko puta na banjalučkom Demofestu, još u vrijeme dok nisam vodio blog, i uvijek sam se dobro proveo, bez obzira išao samo na jednu večer ili na više njih. Iako je festival imao i svoje eminentne goste iz regije i inozemstva (Therapy? npr.), mene je uvijek više rajcalo čuti mlade bendove u natjecateljskom dijelu jer je njihova promocija i predstavljanje nove autorske glazbe jedan od najvažnijih ciljeva festivala. I ove se godine na Demofest prijavilo oko 500 bendova iz cijele ex-YU, pa izbor njih 30-ak koji će ući u polufinale sigurno nije bio lagan.

Mnoga imena regionalne scene (M.O.R.T., ZAA, Threesome…) svoj su proboj doživjela upravo pobjedom na Demofestu koji, za razliku od nekih drugih festivala tipa Zaječarska gitarijada, pobjednicima doista ispunjava obećanje, a to je snimanje debi albuma. Prošle godine pobjednici su bili šabački Slonz, drugoplasirani zagrebački Tyger Lamb, a trećeplasirani Wolfram iz Novog Sada, a sva tri benda ove su godine objavili svoja prva izdanja. O svima njima sam i ja pisao, a tako će biti i ove godine: tekst o Sergio Loungeu upravo čitate, drugoplasirane cure iz benda Vin Triste predstavio sam u posljednjem izdanju Play of the Weeka, a trećeplasirani bend, zagrebački Fire In Cairo, čak sam ulovio ove godine na Fusion Pub bini na EXIT-u. Dakle, i matora raga poput mene prati trendove…

Sergio Lounge je alter-ego beogradskog autora i glazbenika, Srđana Popova. Cijela priča je započela prije tri godine kao one man bend/projekt kroz Srđanovo prčkanje po klavijaturama, da bi potom prerasla u puni bend dodavanjem gitarista Pavla Popova (Srđanov buraz, čovjek je na Demofestu proglašen najboljim gitaristom festivala), basista Koste Jovanovića te bubnjara Davida Armuša. Članovi benda imaju i prikladna imena za scenski nastup: Don Pablo gitara, Disko Dave bubnjevi i Constantin Calypso bas. (Zanimljivo je to da su Srđan i njegov buraz još kao desetogodišnji klinci imali bend koji je objavio album u izdanju PGP RTS-a kao najmlađi autori u povijesti ove izdavačke kuće.)

A što Srđan, pardon Sergio svira? Klavijature, ali to je posebna priča. Naime, Sergio zapravo svira veliku šarenu računalnu tastaturu koju je sam isprogramirao i pretvorio ju je u pravi glazbeni instrument, nešto slično keytar-u, ali ipak drugačije i posebno. Još jedna posebnost Sergia je njegov image: na svakom koncertu nastupa s naočalama za sunce bez jednog stakla te izgleda, kako je netko negdje napisao, kao new wave pirat, nešto poput Adama Anta samo bez onih silnih šljokica.

No, ono po čemu Sergio Lounge ipak najviše privlače pažnju je njihova glazba, spajanje različitih elemenata moderne i retro kulture te poigravanje sa žanrovima, od šlagera preko funka i disca, s posebnim fetišem prema synth pop glazbi 80-ih i glazbi iz detektivskih filmova i TV serija iz 70-ih (Zato im se jedna stvar i zove „Detektivska“). Pjesme s vokalom imaju tu lounge notu – uglavnom je riječ o baladama ciničnog i zajebantskog teksta i zvuče kao hommage pop festivalima iz 50-ih i 60-ih poput Opatije, ali bendovi instrumentali su, po meni, njihov tour de force. Ono što je započelo kao Srđanovo poigravanje synth glazbom dolaskom trojice kvalitetnih glazbenika preraslo je u nešto mnogo više, dobilo je na širini u zvuku i ta energija i groove koji isijava iz maestralne „Muchos Colores“ gotovo se može rukama opipati.

Kao pobjednici Demofesta Sergio Lounge su dobili produkciju debi albuma, a obzirom da su pjesme za njega već spremne, za očekivati je da bi se album mogao pojaviti već do kraja ove godine. Na njemu će biti zastupljene i vokalne i instrumentalne stvari, pa tko što voli. Pobjeda na Demofestu bendu je inače omogućila nastupe na festivalima diljem regije – Bedem festu, Beerfestu, BeerGardenu i Rock Village-u. I još jedna u moru zanimljivosti kod ovog benda: plasman u polufinale Demofesta omogućila im je pobjeda na Bunt Rok festivalu, televizijskom natjecanju neafirmiranih rock izvođača jer pobjednici Bunt Rocka se izravno plasiraju u polufinale Demofesta. Dakle, poruka ostalim bendovima: ako čujete da Sergio Lounge nastupaju na nekom natjecanju ostavite svaku nadu jer ovi pobjeđuju gdje god da dođu…

Sjajan bend pred kojim bi mogla biti velika budućnost, obavezno bacite oko na njih. Inače, ekipa nije nepoznanica ni kod nas: proljetos su nastupili u Zagrebu i Splitu kao predgrupa Enshu…

*Prenosimo sa autorovog bloga

 

Oceni 5