Dobre ubice vampira
Buffy1

Photo: IMDb

Serija "Buffy The Vampire Slayer" i kvir pravda

Pre dvadesetčetiri godine pred publiku je izašla Buffy (Sarah Michelle Gellar). Iako te 1997. nije bilo mnogo novih serija, sveži program o vampirima nije privukao veliki broj gledalaca, verovatno zbog toga što tinejdžerka koja tamani čudovišta nije izgledala kao junakinja koja obećava veliku priču.

Decenijama kasnije Buffy je postala jedan od najvećih televizijskih likova, uprkos tome što nove generacije koje je gledaju teško da mogu da se identifikuju sa životom devedesetih. Sladunjava, kemp serija je u vreme kada se pojavila označila i svojevrsnu prekretnicu, što će postati jasno tek godinama kasnije, kako zbog toga što je slavila emancipovane junakinje i propagirala osnaživanje slabih, tako i zbog veštih metafora koje su služile LGBTIQ+ gledaocima.

Prva epizoda emitovana je baš 10. marta 1997. godine, pa bi bilo dobro da se tim povodom prisetimo nekih kvir momenata koji su osnažili u to doba još uvek nevidljive gledaoce:

Sve u vezi sa Willow (Alyson Hannigan)  i Tarom (Amber Benson) je potpuno kvir, budući da taj susret označava početak jednog od najlepših odnosa u seriji. Njihov prvi poljubac emitovan je u petoj sezoni, u epizodi “The Body”. To je bio istorijski trenutak – prvi lezbejski poljubac na televiziji, što je kvir omladini tog vremena ulilo nadu da bi zaista moglo da bude bolje.

Kada Willow u trećoj sezoni sretne svoju zlobnu dvojnicu-vampiricu, otpočinje njeno kvir putovanje. Vampirica iz alternativne dimenzije je u romantičnoj vezi sa vampirom po imenu Xander, ali stalno flertuje sa Willow, koja i sama u nekom trenutku prokomentariše da je njena dvojnica „nekako gej“ (iako bi „biseksualna“ bila tačnija odrednica).

U 22. epizodi druge sezone Buffy se majci autuje kao ubica vampira. Svakom kvir gledaocu je razgovor bio jasan i dobro poznat: “Honey, are you sure you’re a slayer? … Have you tried not being a slayer? … It’s because you didn’t have a strong father figure, isn’t it?”.

Potom se Willow autovala kao lezbejka. Mnogi su se bunili i tvrdili da junakinja čiji je bivši dečko vukodlak ne može da bude gej, ali je bilo i onih kojima je od početka sve bilo jasno.

U petoj sezoni je emitovana epizoda “Family”, koja u grad dovodi porodicu Maclay i u središte stavlja njihovo nezadovoljstvo onim što je njihova ćerka Tara postala. Jasno je da epizoda aludira na konverzivnu terapiju, budući da porodica želi da „ispravi problem“.

Buffy je zaslužna i za prvo emitovanje lezbejskog seksa na televiziji. U poslednjoj sezoni Willow je doživela je vrhunac u udarnom terminu, pošto je završila u krevetu s drugom ženom. Kvir populacija je tako po prvi put prestala da bude aseksualna na američkoj televiziji, a potom i širom sveta.

Oceni 5