Ostavština Timotija Džona Bajforda
Bfrd 01 S

Na snimanju televizijske serije "Neven": Džon Timoti Bajford

Photo: Programski arhiv RTS

Serije koje su menjale dečji svet

Englez koji je u TV Beograd stigao 1971: Timoti Džin BajfordPre 15 godina, 5. maja 2014. umro je Timoti Džon Bajford, Britanac koji je na Televiziji Beograd, tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, napravio neke od najznačajnijih dečjih serija, od kojih su najpoznatije i najgledanije Neven, Babino unuče, Poletarac, Nedeljni zabavnik, Metla bez drške, Tragom ptice dodo, Notna svaštara.

U Televiziju Beograd došao je 1971. iz britanskog Bi-bi-sija, a pre televizije radio je i u londonskim pozorištima. U TV Beograd radio je serije za Dečju redakciju, Zabavni program i Školsku redakciju. Nosilac je brojnih priznanja, a Međunarodni centar književnosti za decu "Zmajeve dečje igre" dodelio mu je Povelju za “sveukupno stvaralaštvo i bezgraničnu odanost detinjstvu”.

"Ja sam još uvek dete u duši zahvaljujući životu provedenom sa decom", govorio je Timoti Džon Bajford.

Učiti od Engleza

 “Pričalo se da je došao Englez da Srbima otkrije srpskog pesnika. Ni onda ni sad mi nije jasno zašto se Jovan Jovanović smatra srpskim pesnikom. On je samo živeo ovde, ali ga je interesovao ceo svet! Pa pogledajte samo njegov ‘Neven’, koliko tamo ima članaka koje je Čika Jova preveo iz nemačkih i engleskih novela. On je Srbima otkrio Džordža Vašingtona i još mnogo drugih poznatih ljudi! On je bio svetski čovek!”, rekao je Bajford aprila 2010. (Vreme 1005).

Tu dolazimo do njegove motivacije da osmisli i realizuje ovu kultnu dečju seriju, nazvanu kao i prvi srpski dečji časopis koji je uređivao, pokrenuo i uređivao Jovan Jovanović Zmaj.  Prvi broj „Nevena“ izašao je januara 1880. u Novom Sadu; namenjen je deci, ali su ga vrlo brzo prihvatili i odrasli. U njemu je Zmaj plasirao zabavne, ali i edukativne sadržaje, prenosio stripove stranih autora sa Zmajevim replikama – prevodima. Izuzetno je zapažen bio prilog objavljen već u četvrtom broju, ilustrovana kratka biografija Bendžamina Franklina (cit.prema Projektu Rastko).

Ružica Sokić, Miodrag Petrović Čkalja i Timoti Džon Bajford na snimanju tv emisije ‘Osvajanje sreće’

Snimljeno je 26 epizoda Nevena, okupljena je brojna i vrhunska glumačka ekipa, koja se menjala posle šeste epizode. Igraju Predrag Miki Manojlović, Petar Kralj…  uz Miću Tomića, koji igra čika Jovu, potom Olivera Marković, Dragan Zarić, Dejan Đurović, Milan Srdoč, Marina Koljubajeva, Neda Arnerić, Miloš Žutić, Boro Stjepanović, Snežana Nikšić, Milja Vujanović, Milan Jelić, Milutin Butković. Snimatelj je bio  Dušan Nedeljković, a kompozitor Vojislav Bubiša Simić.

Led koji nije smrznut

Omiljene replike iz Nevena ostale su “Pitam se, pitam se” i “Ih, ta nemojte kasti”; u izvođenju “kuvarica” Olivere Marković i Dragana Zarića to zvuči ovako: “Pitam se, pitam se, koji led nije smrznut/Ne bih znala reći koji led nije smrznut/Led koji nije smrznut je pogled/Ih, ta nemojte kasti”.

Prepoznatljivi rediteljski rukopis, sličan onom iz Nevena, Bajford ponavlja u seriji Poletarac (1980), a to nije jedina sličnost sa Nevenom. Serija je nastala prema dečjem časopisu, kao i Neven; urednik Poletarca bio je moderni Čika Jova - Duško Radović. Duhoviti skečevi, pesma, vic, primenjeni su i u Poletarcu koji je zvučno obojila Laboratorija zvuka braće Vranešević, dok mu je posebnu vizuelnu notu, uz školu crtanja, dao Dušan Petričić.

Saradnici: Timoti Džon Bajford i Miodrag Petrović ČkaljaPripovedao je, malo ozbiljnije nego što smo navikli, Miodrag Petrović Čkalja, defilovali su sportisti (već u prvoj epizodi plivački maratonac Veljko Rogošić, stariji Aleksandar Dika Stojanović, golman Crvene zvezde, mega popularni centarfor Dušan Savić, košarkaš Dražen Praja Dalipagić, atletičar Nenad Stekić), muzičari Tamara i Nenad Pavlović, grupa S vremena na vreme, zagrebačka glumačka heroina Nela Eržešnik, Branko Cvejić, Dragan Zarić. Čuli su se dečji odgovori na makedonskom i slovenačkom, serija je imala jugoslovenski duh.

Radionica Bajford-Radović

Upoznaje mlado gledateljstvo žabe, rakove, pčele, uz pomoć umetničko - estradno, sportsko, glumačke postave (svi akteri): Miodrag Petrović Čkalja, Nela Eržišnik,Dragan Zarić, Dražen Dalipagić Dušan Petričić, Veljko Rogošić, Dušan Savić, Mladen Vranešević, Predrag Vranešević, Đorđe Balašević, Miomir Đukić, Vojislav Đukić, Jovan Kolundžija,Olivera Marković, Ljubomir Ninković, Dušan Poček, Asim Sarvan, Daliborka Stojšić, Nebojša Dančević.

Scenario, uz Timotija Bajforda potpisuju Mila Bajford i, uz početno protivljenje, Dušan Radović. Jednom prilikom je Timoti Džon Bajford ispričao kako je reagovao Duško Radović, kada je pročitao scenario za Poletarca: „Imao sam priliku da čujem mišljenje o mojoj adaptaciji. Kad je pročitao scenario, bio je očajan - rekao je da nema veze sa njegovim časopisom i da ne želi da bude asociran sa televizijskom serijom. Međutim, više od godinu dana kasnije, kad sam ga slučajno sreo posle početka emitovanja serije, pružio mi je ruku i iskreno čestitao, sa rečima: Očigledno ne umem da procenim scenarija.“ (“Detinjarije”, Kako je leteo Poletarac).

Priče o serijama Neven i Poletarac podsećanja su na “kapitalna otkrića” i primenjene mudrosti dvojice velikih pesnika i mislilaca. I na stranca koji je – ko drugi nego stranac - podsetio jedan narod na škrinju sa blagom koju ne otvara (narod) bez preke potrebe (pa ni tad).

Oceni 5