XXZ movie
Abar 41 S

Photo: Braca Stefanović/XXZ

Šetnja po Zemunu

Na Gardošu su nekada živeli samo ribari i lađari, te svi oni kojima je posao bio orijentisan ka reci, da bi vremenom postao centar boemskog života. Potom su umetnici, te svi oni koji životu pristupaju s tačke zadovoljstva, iz srca Beograda polako migrirali ka ovom kraju Zemuna. Centralni deo života ovog kraja je svakako Dunav, budući da mnogi tvrde da blizina reke utiče i na gastronomsko iskustvo, jer se čini da riba na tanjir stiže direktno iz reke. Najstarije kuće na Gardošu izgrađene su krajem XIX veka, a na mestu gde je danas Crkva svetog Dimitrija, poznatija kao Hariševa kapela, otkriven je i keltski konjički grob, koji je pronađen 1874. godine, kada je kopan temelj za crkvu.

Najprepoznatljiviji simbol ovog kraja je svakako kula koja je izgrađena pre više od 120 godina, a podigle su je mađarske arhitekte kako bi obeležile hiljadugodišnjicu boravka u Panoniji, te označili granice svoje tadašnje države. Tako je nestala jedna od najviših tačaka, te najlepši vidikovac u Zemunu, pa odlazak na vrh kule predstavlja posebno zadovoljstvo.

Zahvaljujući stranici My Own Private Travel Experience – MOPTE i našoj fotografkinji i snimateljki Mariji Đoković vodimo vas u šetnju po Zemunu, i pozivamo vas da se zajedno sa nama popnete na najlepšu kulu u ovom kraju.

 

Oceni 5