Netflix serija kao edukativna alatka
Sxss 01 S

Photo: IMDb

Sex Education: Različitost kao prirodni poredak

Tinejdžerska serija Sex Education je, između ostalog, hvaljena i zbog odličnih glumačkih performansi, pozitivnog odnosa prema seksu, inovativnog pristupa osetljivim temama, te široke reprezentacije pripadnika LGBTIQ zajednice, a najzaslužnija za to je koordinatorka intimnih odnosa, te kopija lezbijske Kama Sutre.  

Eksperti spekulišu o tome da je nova serija posledica sve boljih Netflix algoritama, budući da liči na nekoliko sadržaja koji su zabeležili veliku gledanost, te se, tvrde kritičari, jasno vide šavovi i momenti poput retro estetike koja podseća na Stranger Things, i ublažava sve veću glad za prošlošću. Uprkos svom mutantskom poreklu serija ipak nudi niz elemenata koji je svrstavaju među evergreen sadržaje za mlade, te je čine solidnim edukativnim štivom, budući da prati niz junaka koji se, umesto da guglaju rešenja  za svoje probleme, radije obraćaju vršnjaku čija mudrost nadilazi godine i srednjoškolski ambijent. Pored toga, Sex Education se bolje od svojih prethodnika bavi problemima mladih, a bez osude, drame ili eksploatacije.

Možda je ono što ovu seriju odvaja od drugih sličnih sadržaja upravo stepen ranjivosti koji dopušta svojim junacima, a naročito muškim subjektima koje se često prikazuju stereotipno, u oklopu od snage i neosetljivosti, što je osnovni uslov da se doživi bilo koje iskustvo, te stekne bolji uvid u ono što društvo zaista jeste. Tako seksualnost ovde nije samo fizička potreba, već i emotivno stanje, što omogućava razumevanje načina na koje je seksualni identitet povezan sa opštim, a što se možda najbolje vidi kroz kvir momente koji su sve samo ne oprezni i konzervativni.

Banana kao trening

U drugoj epizodi Eric, jedan od glavnih kvir junaka, pokušava da se približi grupi The Untouchables, a preko lekcije o deepthroatingu. Scena se završava momentom koji podseća na animirane komedije, a tako što svi počnu da povraćaju nakon preterane stimulacije. Čitav događaj naravno bude snimljen, te završi na telefonima svih digitalno sposobnih učenika.

Strah od seksa

Nakon što glavni junaci pokrenu ordinaciju za seksualno savetovanje vršnjaka, učenici počinju da govore o svojim seksualnim problemima, među njima i Anwar iz grupe nedodirljivih, čiji problem vuče koren iz straha od analnog seksa, a u sukobu besprekornog i sterilnog sa radnjama koje podrazumevaju odustajanje od potpune kontrole i kostima savršenosti.

Eric i Lily: Preoblačenje

Jedino što interesuje Lily Iglehart je kako da izgubi nevinost, te se u tom pohodu u jednom trenutku okreće i Ericu, nesvesna njegovog seksualnog identiteta. Slučaj tako preraste u zabavu sa preoblačenjem, te lekciju o gej pornografiji.

Lezbijska veza i nedostatak strasti

Odnos Ruthie i Tanye, centralnog lezbijskog para, korisna je lekcija o pogrešnim motivima za izbor partnera, budući da su vezu započele zbog toga što su mislile da su jedine lezbijke u školi.

Istopolni roditelji

Sex Education roditeljstvu pristupa bez diskriminacije i senzacionalizma, te ga demistifikuje tako što roditelje lišava statusa božanstva koje im je društvo jednom dodelilo. Tako školska plivačka zvezda Jackson ni u jednom trenutku ne spomene da ima dve majke, pa kada se publika sa njima konačno upozna radi se o prijatnom iznenađenju, budući da majke nisu stavljene u fokus koji bi ih izmestio iz konteksta roditeljstva, te ih automatski odvojio od većine.

Kad homofobi napadaju

Peta epizoda, pohvala kultnom filmu Hedwig and the Angry Inch, bavi se i homofobijom, te posledicama napada zbog različitog seksualnog identiteta. Većina gledalaca mogla je da se identifikuje sa ovim scenama, te strahom i besom koji često dođu kao posledica.

Hrabri sinovi i dobri očevi

Iako se na početku serije očekuje da Ericov otac neće imati razumevanja za probleme sa kojima se ovaj suočava zbog svoje različitosti, nakon nekoliko epizoda postaje jasno da se ipak radi o roditelju koji ne osuđuje, već brine za sigurnost svog sina. “Maybe I am learning from my brave son,” rečenica je koja u samo nekoliko reči ilustruje ono što bi roditeljstvo trebalo da bude.

Strah od sopstvene homoseksualnosti

Sex Education se bavi i onima koji svom seksualnom identitetu pristupaju iz negativnog ugla, što od njih stvara nasilnike i najvatrenije homofobe. „Ako nekom kažeš za ovo jebeno si mrtav,“ pretnja je koja odjekuje i danas, a kao poricanje sopstvenog identiteta, te mera predostrožnosti koja garantuje da će tajni ljubavnik ćutati, budući da je, veruju oni koji pate od autohomofobije, homoseksualnost samo faza koja se leči nasiljem.

U vreme kada se različiti identiteti i dalje poriču, te se tvrdi da ih je previše i da većina zbog njih trpi, ovakvi sadržaji, koji su pre svega namenjeni mlađim generacijama, su dragoceni, a najviše zbog toga što stvarima prilaze iz zdravog ugla, te različitost ne posmatraju kao galeriju šarenih likova, već kao sastavni deo prirodnog poretka stvari.

Oceni 5