Program "Suočavanje s prošlošću"
Sarajevo Film Festival

Photo: SFF/PRESS

SFF: Filmovi besplatno online u čitavoj regiji

Sarajevo Film Festival, u saradnji sa Friedrich-Ebert-Stiftung Dialogue Southeast Europe, predstavlja besplatan program “Suočavanje s prošlošću” u posebnom izdanju – online – putem VoD platforme kina Meeting Point – na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, a publici u Sarajevu će biti dostupni filmovi i u kinu Meeting Point.

U posebom izdanju programa “Suočavanje s prošlošću” od 19. do 25. novembra uz filmove, bit će održani i razgovori s autorima te panel diskusije.

Cijeli program je besplatan  za publiku u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, na linku https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/.

Sarajevo Film Festival program “Suočavanje s prošlošću” je pokrenuo 2016. godine, s ciljem pokretanja iskrenog dijaloga o bliskoj prošlosti naše regije. To je preduslov za prevazilaženje problema proisteklih iz nedavnih ratova u bivšoj Jugoslaviji  koji su bespovratno obilježila naša društva. U proteklih pet godina u programu su prikazane mnoge iznimno bolne, ali inspirativne priče iz svih krajeva svijeta.

U ovom posebnom izdanju od 19. do 25. novembra predstavljaju se neki od najznačajnijih svjetskih dokumentarnih ostvarenja, koji se bave prošlošću i njenom interpretacijom.

Šest filmova koji će biti dostupni online publici u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji su: “Rendgenski snimak jedne porodice” (režija: Firouzeh Khosrovani, dobitnik nagrade za najbolji film Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu), “Ahmadov glas” (režija: Ram Loevy, David Ofek, Shadi Habib Allah, Doron Djerassi, Noam Kaplan, Dan Geva, Mamdooh Afdile, Iddo Soskolne), “Pomirenje” (režija: Marija Zidar), “Pejzaži otpora” (režija: Marta Popivoda, dobitnik Srca Sarajeva za najbolji dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala), “Grad slave” (režija: Dimitry Bogolyubov) i “Naše majke” (režija: César Díaz).

Svi filmovi se prikazuju sa titlovima na engleskom jeziku.

Publika u Sarajevu filmove će imati priliku pogledati i u kinu Meeting Point od 19. do 25. novembra u terminu od 17.30 sati. Uz šest navedenih filmova, u kinu Meeting Point će biti prikazan i film “Bjegunac” (režija: Jonas Poher Rasmussen).

Oceni 5