Stričeva kuharica
Sipa 01 S

Photo: Pinterest

Sipe s krompirom ala Baja

A Baja i ja se znamo još od djetinjstva jer smo bili susjedi, ali se družimo tek s faksa. I od onog doba smo se i «skumili» - ja se ženio još balav i u «musu», a ni on nije bolje prošao. Joj Baja zašto si me dao.... Just kidding. No ajmo mi kuhati, dosta priče.

Za ovo vam treba barem 1 do 1 ½ kg čistih sipa (da vam se ne dogodi «nema više», a sigurno hoće), 1 ½ kilogram krompira, maslinovo ulje, češnjak, peršin i naravno određena količina bijelog vina. Ovo s vinom se nikad ne zna, jer količina ovisi najviše o žeđi sipa a još više o žeđi kuhara. Kuharu ne dajte previše dok god ne završi jelo.

Sipe očistite, skinite im glave i ostavite ih cijele – i glave i tijelo. Odložite ih u jednu zdjelu , stavite list lovora, kosanog češnjaka, peršina, možda prstohvat ili grančicu ružmarina, zalijte ih maslinovim uljem i ostavite tako da stoje neko vrijeme (oko 1 sat). Dotle ogulite krompire i narežite ih skoro sve na ploške nešto tanje od 1 cm. Ostatak krompira narežite isto na ploške, ali upola tanje. U jedan poveći i dublji pleh stavite malo maslinova ulja pa ga razmažite po cijelome plehu i onda na tako nauljen pleh stavljajte sipe. Ako su jako velike ipak ih izrežite na manje komade – onako otprilike napola - ne «od spadi» nego od sipa.

Kada ste poslagali sipe i ako ih je ostalo još – ne petljajte previše nego ih sve poslažite u taj red na dnu, malo ih poškropite maslinovim uljem u kojem su se točale, pa onda po njima poslažite one debelo rezane ploške krompira sve dok ga ne potrošite. I njega malo poškropite maslinovim uljem i dodacima u kojima su se točale sipe. Malo popaprite i posolite, ali umjereno, da vam ne pobjegne previše soli. Kada ste potrošili sve debele ploške, počnite sa slaganjem onih tanjih ploški krompira.

To je kao nekakav zaštitni sloj sa UV faktorom 7. Ali prije toga potegnite žluk-dva hladnog vina da se uvjerite da je to pravo vino za vaše sipe. Ako je to slučajno kakav «domaći kiseliš», odmah ga ostavite na terasu na sunce – neka ode na ocat. A vi po novu butelju – recimo bijelog pinota. To isto probajte. Nikad se ne zna da li je čep držao dovoljno dobro.

Na vrhu posložite sav taj tanko rezani krompir, posolite i njega, poškropite ostatkom ulja sa začinima od točanja (najbolje je u stvari krompir uvaljat u taj toč pa ga onda slagati po sipama), zalijte sve skupa sa 2-3 dl vina (kojega je trebalo ostati barem toliko), lagano protresite pleh da se sve «sljubi» i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200°C (veli moj Baja nikako u ladnu pećnicu) oko 40 minuta. Svejedno kontrolirajte povremeno mekoću krompira i sipa – da vam ne utekne pa pregori.

Za salatu vam neću ništa govoriti – meni najbolje ide zelena, a može i mlada rukola sa acetom balsamicom, kojoj joj se može ubaciti i tanko-tanko sjeckane listiće jednog režnja češnjaka – ako volite češnjak.

«Nema više».

Dobar tek želi vam Stric.

*Prenosimo sa prijateljskog portala Pula-online

Oceni 5