Nostalg-i-ja
Fell1

Photo: IMDb

Sjećanje na Felicity

Postoji li išta što je više moglo utjecati na poglede na život jedne osnovnoškolke u devedesetima i ranim dvijetisućitima od TV serija? Mislim kako će rijetko što stati uz bok sladunjavim američkim i meksičkim serijama kojima smo bili bombardirani iz dana u dan.

Meksičke sapunice, Beverly Hills i Melrose Place obilježile su generacije i generacije tinejdžera koji su kroz njihovu prizmu promatrali svijet i odnose među ljudima, smijali se i plakali uz njih. Serija koja je definitivno utjecala na moje odrastanje je Felicity. Kraj osnovne škole bio je obilježen nestrpljivim iščekivanjem svake nove epizode. Sama uvodna špica bila je dovoljna da se uživim u taj svijet prepun ljubavne zavrzlame.

Ono što je izdvajalo Felicity od sličnih serija je mogućnost poistovjećivanja s glavnim likom – mladom djevojkom koja se zaljubljuje u popularnog dečka iz škole. Za sve one koji nisu upoznati s radnjom serije evo sažetka: mlada djevojka Felicity (Keri Russell) izrazito kovrčave i upečatljive kose na kraju svog srednjoškolskog obrazovanja odlučuje krenuti na koledž u New York, prateći svoju tihu patnju, Bena, koji je praktički i ne doživljava.

Nakon preseljenja kreće njihova priča sa svim zapletima, trećim ljudima (Noel, izrazito zgodan i drag studentski savjetnik, zaljubljuje se u nju), partijima, svađama i mirenjima. Osim poistovjećivanja s Felicity, dodatnu vrijednost ovoj seriji daje i činjenica da je možete gledati nakon 10 godina s jednakim zanimanjem kao i prvog dana.

Prije par godina odlučila sam obnoviti sjećanje na osnovnoškolsku zaluđenost i pogledala seriju odjednom u nekoliko dana. Iznenadila sam se kad sam shvatila da mi nije niti malo dosadna te da je priča dosta dobro razrađena (kada sam gledala Beverly Hills nakon 10 godina priča mi se činila kao suhoparna američka sapunica). Kao dodatnu vrijednost istaknula bih dobro razrađene likove i zaplete koji gledatelja drže u neizvjesnosti kroz gotovo sve sezone.

Činjenica da se Felicity na kraju prve sezone ošišala na kratko, čime je gledanost serije znatno opala, bila je dovoljna da shvatim da je autor J.J. Abrams odlučio napraviti nešto više od obične teen trakavice. Mislim da je u tome i uspio.

Na kraju bih još istaknula da sam od početka bila “tim Noel” te da mi finale serije nije najdraži dio, ali vjerojatno sam negdje u podsvijesti znala da će Felicity ipak biti s onim zbog kojeg se preselila iz Kalifornije u New York.

*Prenosimo s portala Plan B

Oceni 5