Fridine fijeste (5)
Meksička hrana

Photo: Pinterest

Slavlje s pevanjem, bez pucanja

Gosti su mogli da biraju jela koja su pripremile Lupe Marin i kuvarice pozvane s pijace blizu Tinine kuće. Lupe je bila zadužena za meksički pirinač, beli pirinač s bananama, huauzontle sa zelenim i crvenim sosom i paprike punjene pikadilom (1) ili sirom. Ostale kuvarice su pripremale supu od ostriga, mole, (2) i deserte koji su se služili u posebnim činijama, kao što bi se služila dobra toreja (3) ili pre kapirotada.(4)

Svi gosti su se poslužili bar jednim parčetom svadbene torte, koju je Frida naručila u najboljoj poslastičarnici u Kojoakanu. Torta je bila ukrašena smrznutim figuricama golubova i ruža, a na vrhu su bile figure mladenaca od šećerne paste. Figura mlade je bila obučena u prekrasnu haljinu od tila, a figura mladoženje je na glavi imala cilindar, nosila je frak i rukavice. Svakako, figure mladenaca nisu imale ništa zajedničko s mladom i mladoženjom. One su bile više kao neka njihova formalna, konzervativna suprotnost.

U to vreme, Dijego je smatrao da samo buržuji koriste srebrni escajg. Prema tome, uz supu su postavljene plavom bojom emajlirane metalne kašike, najobičnije koje su se mogle naći u prodavnici, a sva ostala prekrasna hrana morala se jesti samo s tortiljama.

Čist pulke, (5) pulke sa celerom ili pulke začinjen plodom opuncije uz obavezni dodatak tekile tekli su potocima na banketu. Nastupilo je bučno veselje praćeno jednom pesmom za drugom i beskrajnim nazdravljanjem. Na sreću, ni Rivera ni niko od njegovih prijatelja nije izvukao pištolj kako bi ispoštovali tradicionalni običaj revolucionarnih slikara da važne događaje u svom životu proslavljaju pucanjem nekoliko puta u vazduh, umesto da to upriliče vatrometom.

Još od studentskih dana u Nacionalnoj pripremnoj školi, Rivera i njegovi drugovi i kolege, David Alvaro Sikeiros i Havijer Gerero, imali su običaj da nose revolvere ili pištolje za pojasom i da ih potežu iz najbezazlenijih razloga, kako bi izrazili svoje zadovoljstvo ili ljutnju. Venčanje je sasvim sigurno moglo da bude takva prilika.

Na sreću, ispostavilo se drugačije. Do ponoći je nekoliko gostiju namerno ostalo, ili zbog toga što su bili omamljeni pivom, pulkeom ili tekilom koju su popili. Bili su više nego srećni što su mogli da se posluže obilnim porcijama pozolija (6) i svim vrstama tostada,(7) počevši od onih sa svinjskim nožicama i piletinom s avokadom.

Riverovi su za medeni mesec otišli u Kuernavaku, gde je majstor Rivera trebalo da naslika murale u palati Ernana Kortesa. Među mnogim ličnostima koje su prikazane na tim slikama su dva heroja iz istorije države Morelos, Emilijano Zapata i Hose Marija Morelos i Pavon. Zapata, prikazan kako stoji pored svog konja, vremenom je postao legendarna ličnost dok je Morelos, prikazan s uzdignutim mačem, danas u svakom smislu heroj.

Dok je Dijego nastojao da prikaže tropski predeo tog grada s večitim prolećem, Frida se predala kuvanju, čišćenju, peglanju i drugim sitnim poslovima tipičnim za domaćicu u Morelosu.

1 Tradicionalno jelo koje se pravi od mlevene junetine, paradajza i mnogih dodataka. Služi se s pirinčem ili kao fil.

2 Jedno od najkompleksnijih jela meksičke kuhinje. Kombinuju se veoma različiti sastojci: čokolada, tri različite vrste čili papričica, bademi, orasi, suvo grožđe, muskatni oraščić, cimet, susam i luk. Sve to čini sos kojim se prelivaju komadi mesa.

3 Tipični desert koji se u Španiji služi tokom Velikog posta. Sastoji se od kriške hleba najpre umočene u mleko ili vino s medom ili začinima, zatim u jaja, posle čega se peče u tiganju na maslinovom ulju.

4 Tradicionalni desert sličan hlebnom pudingu, koji se obično služi tokom Velikog posta ili na Veliki petak.

5 Nacionalno meksičko piće koje se pravi od fermentisanog soka agave. Boje je mleka, pomalo je lepljivo i kiselkasto kao kvasac.

6 Tradicionalno meksičko jelo, koje se pripremalo još u XIII veku. To je gusta čorba s kukuruzom i piletinom ili svinjetinom, začinjena čilijem u prahu, origanom i biberom, a poslužuje se npr. s kriškama avokada i prepečenim tortiljama.

7 Tostirana ili u vrelom ulju pržena tortilja.

Oceni 5