Mlađi mi
Kvir 01 S

Photo: nadia_bormotova

Slike iz detinjstva i pozitivni LGBTIQ+ modeli

LGBTIQ+ zajednica i u običnim situacijama trpi diskriminaciju, čak i u najrazvijenijim zemljama, a u vreme pandemije je ta opasnost još veća, budući da je pažnja javnosti usmerena na zdravstvenu krizu. Zbog toga je neophodno da se misli na one najranjivije, a to su mladi koji, ako su kvir, često nemaju podršku ni vidljive modele koji bi mogli da im signaliziraju da će sve biti u redu.

Britansko udruženje Just Like Us je upravo zbog toga pokrenulo kampanju Younger Me, koja će potrajati do kraja decembra i poslužiti onima koji su odbačeni da se tokom praznika osećaju manje usamljeno. LGBTIQ centri su zbog korona virusa zatvoreni već neko vreme, kao i druga mesta na kojima su odbačeni članovi zajednice mogli da potraže podršku, a takva situacija pogoršava probleme koji već postoje, posebno kod onih koji su dugo trpeli nasilje.

Mnogi kvir Britanci su se odazvali pozivu na akciju, i na Twitteru podelili svoje fotografije iz mlađih dana. Neki od njih su podsetili kako je kad se živi u izolaciji, te odali počast generacijama koje nisu imale vidljive kvir uzore i istakli da su sigurni da bi mlađim verzijama sebe danas izgledali kao heroji.

Ovakve akcije su tu da podsete koliko je vidljivost važna. Autovanje nije samo otkrivanje pravog identiteta, već i čin pobune, ali i podrške koja je neophodna onima koji za borbu možda nemaju snage.

Oceni 5