Rijeka kao oaza različitosti
Fst1

Photo: Lori

Sloboda na festivalu Smoqua

Festival Smoqua je započeo performansom Vlaste Delimar o seksualnosti u starijoj dobi, a u video prilogu pogledajte jednu od njenih radionica - "Orgazam iznad 60."

Na festivalu je predstavljena i bugarska umjetnica Boryana Rossa u prostoru GSG-a u Križanićevoj. Rossa je u razgovoru s umjetničkim direktorom festivala Queer Zagreb Zvonimirom Dobrovićem posjetiteljicama i posjetiteljima predstavila neke od svojih najutjecajnijih interdisciplinarnih radova, od performansa do fotografije. Jedan od tih radova (Madonna of the External Silicone Breast) je za vrijeme trajanja festivala izložen u jednom od oglasnih prostora ispred parka Pomerio. Riječ je o fotografiji umjetnice u klasičnoj pozi trudnice, ali umjesto grudi nosi silikonski grudnjak. Rossa tako u više navrata tematizira žensko tijelo i konvencionalnu ljepotu koja joj je osobito zanimljiva kao ženi kojoj su zbog raka dojke grudi uklonjene.

Tu temu istražuje i kroz Dekonstrukciju performansa VALIE EXPORT Tap and Touch Cinema. U originalnom performansu umjetnica poziva publiku da joj dotakne grudi, skrivene u unutrašnjosti kutije koja prekriva gornji dio njenog tijela. U Rossinom slučaju, naravno, posjetitelje koji umjetnici pokušaju dotaknuti grudi očekuje iznenađenje.

Festival se završio velikom zabavom u klubu Crkva. Ovogodišnji Queer UP! Party su upotpunili zvukovi Warrega Vallesa, slovenskog dvojca elektroničkih DJ-ica Nine Hudej i Nine Kodrič, a publiku je zabavljao drag king iz Belgije – fantastični Eclipse!

Iako drag queen scena uživa veliku popularnost, naročito unutar queer kulture, manje su poznate drag king izvođačice koje se kroz nastup igraju s rodnim stereotipima i idealima muškosti. Drag persona „Eclipse“ nastala je upravo kao pokušaj autorice da ukaže na kreativnost i promjenjivost rodnog izražavanja.

Njen je nastup u Crkvi bio podijeljen na pet činova, od kojih je svaki parodirao neki arhetip muških zabavljača (od Justina Biebera do schlager izvođača iz pedesetih).

Više o Eclipseu saznajte u video prilogu:

*Prenosimo s prijateljskog portala Moja Rijeka

Oceni 5