Prave porodične vrednosti
Porodica 01 S

Photo: Pexels

Slovenija: Istopolnim parovima omogućeno usvajanje dece

Istopolni parovi u Sloveniji od jula 2022. godine mogu da se venčavaju (ali stvarno), jer je Ustavni sud u to vreme odlučio da je zakon koji sklapanje braka i pravo na usvajanje ograničava na heteroseksualne parove neustavan. Narodnoj skupštini je dat rok od šest meseci da postojeće zakone uskladi s ovom odlukom.

Državljani Slovenije su 2015. godine glasali protiv zakona koji je njihovim LGBTIQ+ sugrađanima trebalo da omogući ono što se obično dobija na rođenju – obična ljudska prava, a istopolni parovi su 2017. godine ipak dobili mogućnost za sklapanje građanskih partnerstava. U julu prošle godine su ta prava upotpunjena, budući da je razum prevladao, pa su donosioci odluka zaključili da ograničavanje onoga što većina građana uzima zdravo za gotovo nije ljudski, drugim rečima – da je drugačiji odnos prema LGBTIQ+ građanima neustavan.

Slovenija je tako postala prva država bivše Jugoslavije koja je LGBTIQ+ građanima omogućila dostojanstven život, što i nije veliko iznenađenje. Dakle nisu to više nekakva civilna partnerstva, istopolni brakovi se ne sklapaju kod notara (valjda zbog toga što Slovenija nema srpsku vlast i opoziciju), već kod matičara – u Sloveniji se brak sada definiše kao životna zajednica dve osobe, a sada svi parovi mogu da usvajaju decu. Kao život na drugoj planeti.

Brak je istopolnim parovima doneo obične stvari poput nasleđivanja imovine, penzije, i verovali ili ne podizanja zajedničkog kredita. Pre nekoliko dana je dopunjen i Porodični zakonik, pa se brak u ovoj zemlji sada definiše kao životna zajednica dve osobe, bez obzira na seksualnu orijentaciju i rodni identitet. Tako su životno partnerstvo i brak zvanično izjednačeni, pa je istopolnim parovima omogućeno i usvajanje dece. Izgleda da su u nekim drugim zemljama porodične vrednosti stvarno važne.  

Oceni 5