Istorijski dan za istopolne parove
Brak 01 S

Photo: Pinterest

Slovenija: Ljudska prava za sve

Istopolni parovi u Sloveniji sada mogu da se venčavaju (ali stvarno) i da usvajaju decu, a nakon što je Ustavni sud odlučio da je zakon koji sklapanje braka i pravo na usvajanje ograničava na heteroseksualne parove neustavan. Narodnoj skupštini je dat rok od šest meseci da postojeće zakone uskladi s ovom odlukom.

Državljani Slovenije su 2015. godine glasali protiv zakona koji je njihovim kvir sugrađanima trebalo da omogući ono što se obično dobija na rođenju – obična ljudska prava, pa su istopolni parovi tek 2017. godine dobili mogućnost za sklapanje građanskih partnerstava. Pre nekoliko dana su ta prava upotpunjena, budući da je razum prevladao, te su donosioci odluka zaključili da ograničavanje onoga što većina građana uzima zdravo za gotovo nije ljudski, drugim rečima – da je drugačiji odnos prema LGBTIQ+ građanima neustavan.

Slovenija je tako postala prva država bivše Jugoslavije koja je LGBTIQ+ građanima omogućila dostojanstven život, što i nije veliko iznenađenje. Dakle nisu to više nekakva civilna partnerstva, istopolni brakovi se ne sklapaju kod notara (valjda zbog toga što Slovenija nema srpsku vlast i opoziciju), već kod matičara – u Sloveniji se brak sada definiše kao životna zajednica dve osobe koje nisu određene heteronormativnim granicama, a svi parovi mogu da usvajaju decu. Kao život na drugoj planeti.

Oceni 5