Kratki film subotom (NSFW)
Showee1

Photo: IMDb

Slučaj iz tuš kabine

Izgleda da problem auto, internalizovane, i homofobije uopšte, ne muči samo zemlje u razvoju, već izjeda i ona društva koja se obično tumače kao napredna. Upravo se tim problemom bavi kratki film norveškog pisca  i reditelja Henrija K. Norvallsa, te retko koga ostavlja ravnodušnim, pa je za neke šokantan, za druge odvratan, a za neke treće – perverzan.

„Shower“ možda nije prijatan za gledanje, naročito pred sam kraj, ali odlično opisuje i upućuje u opasnosti od potiskivanja želje i identiteta. I nakon sedam minuta, koliko film traje, radnja ostaje u gledaocu, te jedna lokacija, dva i po junaka i minimalni dijalog otkrivaju prirodu subjekta koji se posmatra, ali i prirodu onoga koji ga posmatra.

Svedena estetika pažnju gledaoca usmerava na glavnog junaka filma, a radnja se odvija postepeno, te drži pažnju i čini da se film gradi poput nekog trilera. U pitanju je ipak karakterna drama o seksualnosti, represiji i identitetu – film koji posmatrača okiva na prvi pogled, te mu ne dozvoljava da se od ekrana odvoji sve dok ne krene odjavna špica, a možda ni tad.

Oceni 5