Weekend Videos
Smogovci

Photo: Cropix/T-portal

Smogovci i sve od juče

Prošlost: O Smogovcima se pisalo na različite načine, a zapravo rijetko iz čistog geek kuta. U zanimljivoj koincidenciji, poput u posljednjem retro tekstu slavljenog ZX Spectruma, simbola prvih ex-Yu geekova, 1982. godine snimljene su i prve epizode Smogovaca. Svijet vanzemaljaca Mora i Bora, prvih ex-Yu računala, Cobrinih eksperimenata, Bongovih telepatskih sposobnosti (...) probio je okvire našeg znatiželjnog duha (Kristian Benić)

Razum i osećajnost: Dnevnički zapisi velikog britanskog glumca Alana Rickmana nedavno su objavljeni kao knjiga pod naslovom Madly, Deeply: The Diaries of Alan Rickman. Na promociji je govorila Emma Thompson kao jedna od njegovih najboljih prijateljica i koleginica sa kojom je često sarađivao. Njen sažeti govor kvalitetan je gotovo koliko i njeni neretko nagrađivani scenariji. Za samo pet minuta priče uspela bi da zainteresuje i onoga ko nikad nije čuo ni za Rickmana ni za nju, a ostali bi se lako mogli i rasplakati.

Šta je aseksualnost: Mnogi misle da drugačiji od njih ne postoje, ali to naravno nije tačno. Slušajte šta vam govore.

Poznata priča o nepoznatoj autorki: Cate Blanchett ponovo je prisutna u medijima zbog promocije svog novog filma Tar, u kojem tumači Lydiju Tar, nemačku dirigentkinju i kompozitorku. Iako se čini da je film snimljen po istinitoj priči, Lydia Tar je fiktivna ličnost kojoj je Blanchett udahnula život i zahvaljujući kojoj joj se smeši osma nominacija za Oskara. Za ovu ulogu već je nagrađena na festivalu u Veneciji, a film će se u bioskopima pojaviti početkom 2023.

Kratko i teško: Radeći seriju emisija o poljoprivrednim kombinatima u staroj Jugoslaviji, Aleksandar Ilić je ugrabio priliku pri poseti jednog od njih, te snimio ovaj izuzetan kratki film. On je za svoje filmove u zemlji i inostranstvu dobio čak sedamdeset i dve nagrade. Film "Malj", kao nezaobilazno autorovo ostvarenje, smatra se jednim od 'vrhova' beogradske dokumentarne škole.

Biti isti, biti poseban: Sve je više onih koji znaju kako bi trebalo da se živi, što i nije tako loše. Vreme je da osvojimo sebe i preotmemo sve svoje od drugih.

Oceni 5