U zatvor zbog zastave duginih boja
Sara1

Photo: Facebook

Smrt Sare Hegazy nenadoknadiv gubitak za LGBTIQ+ aktivizam

Nakon što je puštena iz zatvora u kojem se našla zbog toga što je na jednom koncertu u Egiptu razvila zastavu duginih boja, Hegazy je dobila azil u Kanadi, ali se nije opravila od posttraumatskog poremećaja, te depresije koja je došla kao posledica nasilnog utamničenja.

Tokom tri meseca zatvora zbog "promovisanja seksualne devijantnosti" je doživela užasnu torturu od strane drugih zatvorenica, dok su je i čuvari mučili elektrošokovima.

U oproštajnoj poruci je napisala:

"Mojoj braći i sestrama - Probala sam da nađem spasenje i nisam uspela, oprostite mi.

Mojim prijateljima - Put je bio mnogo težak i nisam uspela da mu odolim, oprostite mi.

Svetu - Bio si mnogo okrutan, ali ti opraštam."

Pažnju egipatskih vlasti privukla je u oktobru 2017. godine kada je na koncertu grupe Mashrou’ Leila u Kairu razvila gej zastavu.

Mashrou’ Leila (Arabic: مشروع ليلى‎) ime je libanskog indie-rock kvinteta, osnovanog u Bejrutu, pri muzičkoj radionici tamošnjeg Američkog univerziteta. Bez obzira na tri objavljena, inače odlična albuma - Mashrou' Leila (2009), Raasük (2013) i Ibn El Leil (2015) – bend je postavio temelje svoje popularnosti kroz sjajne koncerte koji su ih, u stvari, i lansirali u stardom visine. Koristeći svoje pesme da ukažu na politiku, seksualnost, gej populaciju -  Mashrou’ Leila postali su simbol kontroverze i objekt mržnje među tvrdokornim muslimanskim grupama. Koncert u Egiptu gde je Hegazy istakla LBGTIQ+ zastavu bio je okidač kampanje protiv benda koji već godinama dobija pretnje smrću, ali i protiv aktivistkinje koja je na kraju to platila životom.

Oceni 5