Šta je videla kera iz komšiluka: Umrla Mila Štula
Detha 01 S

Photo: art/Adriaenssen Alexander

Smrt stare agresivne propagande

U novinarskom smislu, Mila Štula, nekadašnja pop-ikona srbijanske zavojevačke politike, mogla je i da se ne rodi - kao odjavna vest zaprema naizgled, važniji medijski prostor: živela i umrla; iz Zagreba se preselila u Beograd, nastavljajući slugeranjstvo i laž, kazao bi o Devetom martu Borislav Mihajlović Mihiz. Bilo ih je još, silnih i nadobudnih, plaćenih i potplaćenih, poput Miroslava Lazanskog, Krsta Bijelića, literarno raspoloženog Ratka, među domicilnim izvršiteljima prljavih propagandističkih poslova, logično, i mnogo više.

Dolazi, dakle, iz Zagreba, smešta se udobno u fotelju prve jurišnice režima Slobodana Miloševića, samo koju večer pred prve višestranačke izbore pripisuje Vuku Draškoviću bogatstvo i vilu na Ženevskom jezeru. Motajući veštačku ružu po rukama. Nije bila jedina, ali je bila prepoznatljiva; bili su tu i Milorad Komrakov, Spomenka Jović, Ratko Dmitrović, Miodrag Popov, Milovan Drecun... Štuli su namenili da denuncira opoziciju, lajala je kao besan pas, katkad bi i ujela. Kao ono sa lozanskom vilom, koju je sazidala CIA lično, videla kera iz komšiluka...

Nekoliko puta u javnosti se govorilo o tome da se nalazi u izolaciji, kao navodni haški svedok, što ne treba ozbiljno prihvatati, jer su svi koji imaju veze sa Hagom potencijalni prijatelji. Ali je na jednoj fotografiji vojevanja sa jaganjcima zabeležena kao osoba iz bliskog okruženja Vojislava Šešelja, netom nameračenog na osvajanje granica Srbije do Virovitice.

Služba je služba.

Ni prva, ni poslednja, spremna na svaku nepodopštinu, pre svih na odlučivanje o ljudskim sudbinama, sklona otvorenom obračunu sa profesijom i razumom. Mila je Štula radila u zagrebačkom Danasu; potom su je - bez ikakvog obzira, ta, trebalo se za obaveštajca JNA kvalifikovati - optužili da radi za kontraobavaštajnu službu JNA. Dolazi u Beograd, na formacijsko nameštenje voditeljka Dnevnika, osvaja Vukovar i koješta okolo. Režim Slobodana Miloševića zahvaliće joj na uslugama kada već bude izvesno da brlja i nanosi više štete nego vojska u rasulu koja beži od skauta.

Niko je se neće setiti kao voditeljke na Radiju Košava, biće poznatija privatno (supruga trgovca naftom Vanje Špiljka). Skuptšinu Srbije posetiće na kratko, obilazeći tada važnog naprednjaka Božidara Delića, naprednjačkog zapovednika skupštinskih jedinica ("Mila i ja smo prijatelji godinama. Znamo se još iz ratnih vremena. Ne znam da li je ona član neke stranke. Verujete, politiku nismo ni spomenuli. Nismo se videli nekoliko meseci, pa sam je pozvao na kafu u Skupštinu") .

Nema više Mile Štule, ostali su tek personifikacija ulizištva i podsećanje da se prostori slobode ostvaruju svakog dana. I opasnost da će jednog dana neka od njih izroniti sa ekrana neke nove televizije.

Mila Štula će se vratiti. Videćemo kad i gde.

Oceni 5