Putešestvije patrijarha Irineja
Irinene 04 S

Photo: www.spc.rs

SPC zloupotrebljava Crnu Goru za svoje prljave igre

Naučna je istina da narodi koji nemaju svoju državu nemaju zaštitu, niti imaju prava kao drugi narodi koje štiti njihova država. Nažalost, nekako se čini da su Crnogorci jedini u vaseljeni koji ne potvrđuju tu tezu.

Nakon što je optužio Crnu Goru da je gora od NDH, a položaj SPC gori nego u vrijeme Turaka, srpski patrijarh Irinej kao da nije zadovoljan učinkom svojih riječi u podijeljenoj Crnoj Gori i medijskom halabukom u Srbiji, već je riješio da testira crnogorske vlasti i najavu zabrane njegovog ulaska u Crnu Goru, a ništa manje i jedan broj crnogorskih Srba dokle su spremni da idu u svojoj destrukciji prema Crnoj Gori. To je očigledna provokacija i bacanje rukavice u lice. Izgleda da se SPC neće zaustaviti u svojoj nacionalističkoj, velikosrpskoj bestijalnosti dok ne ne izazovu nesreću po Crnoj Gori. Za njih ljudski životi nikada nijesu ništa značili i varaju se svi oni koji misle da iza ove agresije ne stoji isključivo materijalni i imperijalni (teritorijalni) interesi. Da je u pitanju pravni problem, rješavali bi ga pravnim putem, a ne agresijom sa svih adresa.

Dodatno, Irinej dolazi sa proruskim patrijarhom antiohijskim Jovanom u trenutku kad dolazi do sukoba između Vaseljenske patrijaršije i Moskovske patrijaršije. Kako Moskva traži podršku drugih crkava, vrlo je vjerovatno da će Amfilohije i Irinej još jednom zloupotrijebiti teritoriju Crne Gore kako bi je uvukli u svoje prljave igre. Već smo jednom reagovali sličnima povodom kad su Crnu Goru uvlačili u pitanje beatifikacije Alojzija Stepinca, sa čime Crna Gora nema ama baš nikakve veze. Pitamo se kad će Crna Gora stati na put takvoj zlouptrebi Crne Gore, jer se na taj način stvaraju negativne relacije sa drugim državama u stvarima koje nemaju nikakve veze sa Crnom Gorom.

Ako država Crna Gora misli da odlaganjem neminovnog pacifikuje probleme, grdno se vara. Odlaganjem rješavanja krucijalnih društvenih pitanja, pitanja odnosa sa SPC i, u krajnjem slučaju, sa državom Srbijom, samo se multiplikuju i komplikuju rješenja, jer je očito da i SPC i zvanična i nezvanična Srbija samo pojačavaju aktivnosti prema Crnoj Gori i, bojimo se, neće birati sredstva u svojoj nakani da od Crne Gore napravi drugu Dodikovu satrapiju.

Žalosno je što antiohijski patrijarh Jovan čini sebe saučesnikom u nečasnim poslovima Amfilohija i Irineja, iako bi morao ośećati zahvalnost prema Crnoj Gori i prema njenom posljednjem kralju, jer je značajno uticao da se Antiohijska mitropolija uzdigne u rang patrijaršije.

Pozivamo odgovorne u državi da ne dozvole da se od Crne Gore pravi poprište za tuđe interese, da se teritorija Crne Gore koristi za obračune SPC i Srbije sa bilo kim, da se već jednom počne rješavati crkveno pitanje u Crnoj Gori, da se raščisti situaacija sa nekontrolisanim prisustvom stranaca u okviru eparhija SPC u Crnoj Gori i da se već jednom stane na put razarajućem djelovanju Amfilohija Radovića i SPC u Crnoj Gori. Za početak bi bilo dobro da se Irineju otkaže gostoprimstvo u Crnoj Gori kao dokaz riješenosti da će Crna Gora braniti svoje dostojanstvo i zaštiti interese svog naroda koji je stvarao Crnu Goru i čije ime nosi. To je, kako smo već naveli, obaveza svake države. Nadamo se da ne misle da nam mogu nauditi prljave kampanje iz suśedstva, jer njih će svakako biti, makar ništa ne preduzeli.

Oceni 5