Top 10: Najbolje uvodne pjesme
True 01 S

Photo: IMDb

Špica za seriju

Far From Any Road – The Handsome Family (True Detective)

Dio šarma prve sezone Pravoga detektiva leži u njegovu prikazu imaginarija američkoga juga: male kapelice pored ceste, močvare Louisiane i trailer parkovi, viđeni kroz sivi veo onečišćenja petrokemijske industrije. Pjesma Far From Any Road country dua The Handsome Family vrlo je precizno odabran uvod u upravo takvu južnjačku atmosferu.

Reflections – Diana Ross & The Supremes (China Beach)

1967.: hipijevci slave “ljeto ljubavi”, Amerika masovno šalje unovačene vojnike u Vijetnamski rat, na radiju se vrti pjesma Reflections Dianne Ross & The Supremes. Upravo u tom odsječku povijesti smještena je i radnja serije Kineska plaža, koja se vrtila i na našim ekranima.

Container – Fiona Apple (The Affair)

Fiona Apple ovu je pjesmu za najavnu špicu serije Preljub napisala inspirirana njezinom naracijom, a vizualno je prate snimke mora i fragmenata iz serije. Ako je do sada niste čuli, pri slušanju posebno obratite pozornost na njezine riječi čiji poetičan tekst i sam kroji vlastitu priču.

Peeling of the Layers – Wildbirds and Peacedrums (Fortitude)

Radnja britanske serije Fortitude smještena je na rub arktičkoga kruga, a vodi se za već poznatom formulom ubojstva u malome gradu i dolaska stranca koji ga treba istražiti. Pjesmu Peeling of the Layers na uvodnoj špici, sastavljenoj od mikroskopskih snimaka kristalića leda, izvodi švedski glazbeni i bračni duo Wildbirds and Peacedrums, a producirao ju je poznati Ben Frost.

If I Had a Heart – Fever Ray (Vikings)

Solo projekt glazbenice Karin Dreijer Andersson, ženske polovice elektronskoga dvojca Knife, zvuči kao da nije s ovoga svijeta. Pjesma If I had a Heart uvlači u tamnu melasu nordijskih šuma pa je njezin odabir za uvodnu špicu serije o vikinzima bio veoma dobar potez.

Hungry Face – Mogwai (Les Revenants)

Rijetko se doista izvrsna serija, doista izvrsna uvodna špica i doista izvrsna pjesma nađu i stvore gotovo nadzemaljsko trojstvo izvrsnosti, no to se dogodilo upravo ovdje. Post rock sastav Mogwai za ovu je, i dalje nedovoljno cijenjenu, francusku seriju izdao cijeli album.

California – The Phantom Planet (O.C.)

Svaka generacija ima svoju tinejdžersku seriju, koje se gotovo bešavno nižu jedna za drugom: sredina devedesetih imala je I to mi je neki život, tri godine poslije stigao je Dawsons Creek, slijedio O.C., pa britanski Skins i tako dalje… Zlatna mladež Orange Countyja rijetko je kome miljenik u tome nizu, ali mnogi zatitraju na pjesmu California i njezino obećanje slatke melankolije tinejdžerske sapunice.

Boxes – Malvina Reynolds (Weeds)

Društveno kritična gazbenica i aktivistica Malvina Reynolds inspiraciju za pjesmu dobila je dok se vozila kroz kalifornijski Daly City, karakterističan po identičnim kućicama u nizu. Serija Trava odvija se upravo u jednome takvom američkom predgrađu.

Bad Things – Jace Everett (True Blood)

Pjesma sjajno podcrtava karnalni i zloguki vizual najavne špice američke HBO-ove vampirske serije Okus krvi. Njezin izvođač Jace Everett inače je ne baš pretjerano poznat američki pjevač, čiji ostatak glazbenoga country pop-opusa poprilično zaostaje za ovom pjesmom koja ga je proslavila.

You’ve Got Time – Regina Spektor (Orange Is The New Black)

Uvodna špica serije sastoji se od brzo izmontiranoga kolaža detalja lica stvarnih zatvorenica pa bi bez prpošnoga melosa Regine Spektor (koja počinje tekstom o zatočenim životinjama u punome kavezu) djelovala prepotresno i premračno, ali ovako čini savršen spoj za uvod u ovu crnohumornu dramu.

Bonus: Michael Kiwanuka - Cold Little Heart (Big Little Lies)

*Prenosimo sa portala Plan B

Oceni 5